Slovenija
23 ogledov

V vesolje poletel zasebni zmaj

1/4
Žurnal24 main
Zasebno podjetje SpaceX je z izstrelišča Nase v Cape Canaveralu na Floridi poslalo v vesolje raketo Falcon9, ki je ponesla s seboj kapsulo "dragon" (zmaj) z našitki imen uslužbencev podjetja.
Fotografije izstrelitve si oglejte TUKAJ.

Kapsula bo ostala v vesolju nekaj ur, dvakrat obkrožila Zemljo in se, če bo vse potekalo brez težav, nadzorovano s padalom nepoškodovana spustila v Tihi ocean ob obali Mehike. To bo prvi uspešen poskus nadzorovane vrnitve vesoljskega plovila na Zemljo, ki ga je opravilo kakšno zasebno podjetje. To je doslej namreč uspelo le vladnim agencijam.

Nasa namerava prihodnje leto upokojiti floto svojih raketoplanov in se posvetiti izdelavi novega vesoljskega plovila. V vmesnem času naj bi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) v zemeljski krožnici oskrbovali z ruskimi raketami in s pomočjo zasebnih podjetij, kot je SpaceX.

Naslednje leto tudi človeške posadke
Nasa ima z omenjenim podjetjem iz Kalifornije sklenjeno pogodbo v višini 1,6 milijarde dolarjev za 12 dostavnih poletov na ISS. S poleti naj bi začeli konec leta 2011. Po nekaj poletih naj bi na ISS pošiljali tudi človeške posadke. Polet enega astronavta Nase na ISS z rusko raketo sedaj stane 26 milijonov dolarjev na osebo, prihodnje leto pa bo cena poskočila na 51 milijonov dolarjev.

V programu Nase z imenom Program orbitalne transportne službe sodeluje tudi podjetje iz Virginije Orbital Sciences, ki ima 1,9 milijarde dolarjev vredno pogodbo za osem dostav na ISS, ki bo v veljavi še vsaj do leta 2020.

SpaceX je prvo raketo z maketo kapsule poslal v vesolje junija. Kapsula je ob povratku na Zemljo zgorela. Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je podjetju novembra izdala prvo dovoljenje za povratek kapsule na Zemljo, kar je omogočilo današnjo poskusno izstrelitev.

Direktor programa komercialnih poletov pri Nasi Phil McAlister je izjavil, da je že sama izstrelitev izjemen dosežek, če se bo kapsula vrnila nepoškodovana, pa toliko bolje. Raketo bi morali izstreliti že v torek, vendar so izstrelitev zaradi manjših poškodb prestavili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.