Slovenija
2 ogledov

V vesolje poslali nov satelit

Če je na teh planetih življenje, je bolj podobno življenju, kakršno je bilo na Z Žurnal24 main
Iz Kalifonije poslali satelit Jason-2. Njegove ugotovitve naj bi nam pomagale bolje razumeti klimatske spremembe.

Satelit Jason-2, ki je poletel iz kalifornijske zračne baze Vandenberg, bo v vesolju meril obliko in velikost svetovnih oceanov in to z neverjetno natančnostjo. Poleg tega bodo spremljali tudi dviganje gladine oceanov in gibanje vodne mase po celotnem planetu. Ti podatki pa naj bi nam pomagali bolje razumeti klimatske spremembe s katerimi se soočamo. Pridobljene informacije bodo pomagale tudi meteorologom pri boljšem in bolj natančnem napovedovanju vremena.

Omenjeni satelit je plod sodelovanja med francosko in ameriško vesoljsko agencijo, pri načrtovanju vesoljske misije pa sta sodelovali tudi evropska in ameriška organizacija, katerih namen je preučevanje klime in vremena iz vesolja (Noaa in Eumetsat).

Satelit bo iz vesolja na Zemljo pošiljal topografske zemljevide 95% površja oceanskega površja Zemlje, ki ga ne prekriva led. Čeprav se na pogled zdi, da so morja ravne površine, pa se na njihovem dnu v resnici nahajajo hribi in doline. Razlika med vrhom in dnom takega površja včasih meri tudi do 2 metra.

Kako nam bodo zbrani podatki pomagali?
Za oceanografe je gibanje morske gladine ključnega pomena, na podlagi teh podatkov lahko ugotovijo kaj se dogaja pod vodno površino. S pomočjo spremembe višine morja namreč ugotovijo kakšni sta njegova temparatura in slanost. Ko te informacije združimo z znanjem o gravitaciji pa izvemo, kakšni sta smer in hitrost premikanja vodne mase.

Oceani shranjujejo velike količine energije od Sonca. Premikanje te energije po planetu in njena interakcija z atmosfero pa imata velik vpliv na klimatski sistem Zemlje. Zato moramo za razumevanje klime dobro poznati oceane.


Spremembe gladine morja nam veliko povejo o klimi in vremenu © iStockphoto

 

Kakšne bodo pozitivne posledice misije?

Čeprav nam preostali sateliti lahko tudi posredujejo podatke, ki jih bo zbiral Jason-2, pa je ta pomemben zato, ker so njegovi podatki veliko bolj natačni. To je zelo pomembno, saj bodo metereologi z njihovo pomočjo lahko veliko bolje napovedali nevihte in neurja, ter tako izdali bolj natančna in pravočasna opozorila.

Od nove vesoljske misije pa pozitivne posledice pričakujejo tudi ladijski prevozniki. Z naraščanjem cen goriva je vedno bolj pomembno, da si ti izberejo najhitrejšo pot. Ta pa je odvisna od trenutne vremenske situacije ter gibanja tokov. S pomočjo dobro izbrane poti lahko prevozniki prihranijo do 5% stroškov.

Jason 3?
Začela so se tudi že pogajanja za izgradnjo satelita Jason-3. Glede na to, da ima Evropa v tem projektu veliko vlogo je možno, da bo naslednja misija vključena v program Globalno nadzorovanje okolja in varnosti, kar bi pomenilo, da bo velik del projekta sofinancirala tudi EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.