Slovenija
44 ogledov

V Vinagu naj bi uničevali sode

slovenija 26.03.13. Zbor delavcev, Vinaga, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Čeprav velja za kulturno dediščino, ministrsto ne ukrepa.

"Seznanjeni smo s tem, da v vinski kleti Vinag žagajo lesene sode in jih prodajajo kot material za kurjavo," je v začetku tedna povedal vodja mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor Srečko Štajnbaher. To so jim sporočili zaposleni v Vinagu, Štajnbaher pa je takoj opozoril na težavo: leta 2006 so znamenito mariborsko vinsko klet vpisali v register nepremične kulturne dediščine. Vinski sodi pa to niso, so le vsebina in zanje pravega varovanja s predpisi ni. "Ampak zaradi te vsebine in zgodovine kleti smo se odločili, da zadevo predamo inšpektoratu za kulturo in medije. Kolega si je klet ogledal in ugotovil, da se prostori intenzivno praznijo. Vedeli pa smo, da se to že nekaj časa dogaja," je še povedal Štajnbaher.

Uprava z drugačno zgobo

V začetku tedna so si Štajn-baher, konservator Dejan Damjanović in uprava Vinaga skupaj ogledali klet. Kot je po ogledu sporočil vodja zavoda, sta s konservatorjem "po pregledu kletnih prostorov ugotovila, da so vsi leseni sodi – 140 jih je – na svojih mestih in prazni." Manjkala sta le en lesen sod ter jeklena posoda.

Ker so na zavodu medtem dobili nove podatke, so si klet v četrtek ogledali še enkrat. "Ugotovili smo, da je lesenih in kovinskih sodov bistveno manj, kot so nam povedali v začetku tedna. Na vprašanje, zakaj jim uprava že zadnjič ni pokazala celotne kleti, Štajnbaher odgovarja, da je to vprašanje za upravo: "Očitno smo bili zavedeni oziroma nismo bili pozorni na vse druge zadeve."

Inšpektorat ne bo ukrepal

Z ministrstva za kulturo in njihovega inšpektorata so sporočili, da so na zavodu za varstvo kulturne dediščine na njihov predlog opravili ogled kleti. "Glede na to, da sodi niso izrecno varovani v zakonodajnih aktih, inšpektorat nima zakonskih možnosti in pooblastil, da ukrepa, zato postopka ne bomo uvedli."

"Kleti v register nismo vpisali samo zaradi arhitekturnih znamenitosti, ampak vsebine. To je tako, kot če bi imeli cerkev brez notranje opreme. Nima torej tistega, kar pogojuje njeno dejavnost in obstoj. Če te vsebine ne bo več, potem tudi nima smisla, da govorimo o Vinagovi kleti, eni od najstarejših in največjih v srednji Evropi," zaključuje Štajnbaher.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.