Slovenija
19 ogledov

"V vladi lopovi in norci"

Boris Popovič Barbara Milavec
Nepremičninski davek. Koprski župan pooblaščen za ustavno presojo zakona; državni svet o vetu.

"To, kar so bili za Maribor radarji, bo ta zakon za našo državo," je o zakonu o davku na nepremičnine dejal koprski župan Boris Popovič. Občinski svet ga je na izredni seji pooblastil, da  se tako zakon o davku na nepremičnine kot obstoječa referendumska ureditev ustavno preverita. S tem po županovih besedah želijo dati jasen signal državnemu svetu, ki bo v sredo odločal o predlaganem odložilnem vetu na omenjen zakon.

Občine o prikrajšanosti

Odložilni veto na zakon predlaga interesna skupina lokalnih interesov v državnem svetu, z obrazložitvijo, da je nepravičen, da niža konkurenčnost gospodarstva in da obremenjuje občinske proračune z davkom na nepremičnine v lasti občin. Zakonu nasprotuje tudi Združenje občin Slovenije, ki namerava prav tako vložiti pobudo za ustavno presojo, saj bo po njihovi oceni občine prikrajšal za približno 30 milijonov evrov. "Če posamezna občina presodi, da ima kako specifiko, bo pač samostojno vložila zahtevo za ustavno presojo zakona," meni Robert Smrdelj, predsednik združenja. O novem davku bodo razpravljali tudi mariborski mestni svetniki, in sicer predvidoma 2. decembra.

Napoved katastrofe

Popovič je na seji izpostavil primer Luke Koper, od koder bi občina v skladu z obstoječo ureditvijo letos dobila pet milijonov evrov, po novem zakonu pa le nekaj več kot 1,7 milijona evrov. "Jasno je, da bomo razliko morali pridobiti od občanov in občank. Ampak ljudje ne bodo imeli denarja, saj že danes nimajo kaj jesti, jutri pa bo katastrofa," je menil. Glede na to, da je referendum o davku na nepremičnine po nedavnih spremembah zakona o referendumu in ljudski iniciativi  nemogoč, so koprski občinski svetniki sprejeli tudi sklep, s katerim pooblaščajo župana, da sproži postopek za spremembo ustave in "prepreči prekomeren in nesorazmeren poseg v referendum kot obliko neposredne demokracije".

NLB prvi krivec

"Ta država tone. NLB je prvi krivec za to, drugi pa je NKBM. Tam smo izgubili milijarde. In kdo je danes finančni minister? Človek iz NLB.  Njemu in drugim bi morali soditi za to, kar so storili. On pa nas rešuje. In če se mu ne bo izšlo kot ministru, se bo vrnil v NLB. To banko bi takoj prodal za en evro," je bil neposreden Popovič: "Ne morejo nas lopovi varovati! Izum te vlade je, kako nam bo pokradla denar," je med drugim rekel.

Napadel je tudi obstoječo referendumsko ureditev: "Lahko dobimo norce v vlado in ne moremo nič. Ta vlada nas pelje v prepad." Popovič je pojasnil, da se je v zvezi z spremembo referendumske zakonodaje posvetoval z ustavnim pravnikom Markom Bošnjakom, ki je menil, da ta možnost obstaja. 

Komentarjev 16
  • Nadja Gruden 12:01 19.november 2013.

    malo kulture izražanje

  • Nadja Gruden 12:00 19.november 2013.

    no pa da vidimo te ...naštej

  • titty 10:29 19.november 2013.

    Je ozdravel, ko je zastaral sodni postopek "rumena noč"! Še dostikrat bo hudo bolan.