Slovenija
53 ogledov

V vladi se bo kmalu kresalo

Tomšič in Pribac Žurnal24 main
Analitiki. Prva trenja v vladi bi se lahko začela že kmalu. Tomšič: Ne napovedujem ji svetle prihodnosti. Pribac: Poleg strokovnosti bo potrebovala pogum in delovnost.

Koliko časa se bo vlada Alenke Bratušek uspela obdržati na oblasti, bo odvisno od njene uspešnosti, "prav zelo svetle prihodnosti pa ji ne napovedujem," je povedal politični analitik Matevž Tomšič. Konflikti v vladi se bodo po njegovem mnenju začeli dogajati že kmalu, to možnost pa dopušča tudi analitik Igor Pribac.

"Poleg strokovnosti bo nova vlada potrebovala tudi pogum in delavnost," je dejal docent za socialno filozofijo in filozofijo zgodovine. Dejstvo, da je vladna ekipa najmlajša doslej, kandidati so namreč v povprečju stari 45 let, Pribac komentira z besedami, da so nekateri obrazi lahko "svež veter, ki bi moral zadostiti zahtevam javnosti, ki zahteva neko prevetritev na političnem področju".

Izobrazbena struktura vlade po Tomšičevi oceni ne pomeni kaj dosti. "Po izobrazbeni strukturi so bile dobre tudi prejšnje vlade, pa niso bile vse ravno uspešne," je dejal. "Da ne govorimo o tem, kaj se sedaj s formalno izobrazbo dogaja, ko na dan prihajajo zgodbe o plagiatorstvu."

Z vstopom v novo vlado je po njegovi oceni največ tvegala SD, ki ji javnomnenjske ankete trenutno kažejo najbolje, za preostale stranke, pa vstop v koalicijo pomeni "reševanje njihove kože".

Stare vs. nove stranke

Pribac ob tem meni, da so županske volitve v Mariboru nakazale, da bodo na prihodnjih državnozborskih volitvah vse obstoječe stranke v zapostavljeni poziciji v primerjavi z novimi strankami z novimi obrazi, ki bodo imeli prednost že samo zato, ker so novi.

Komentarjev 12
  • mph 11:55 21.marec 2013.

    Komunizem je vse, kar vrača človeku dostojanstvo, ki odpravlja izkoriščanje. Me ne zanima ta hip, kako se je marsikje po svetu izrodilo. Nič manj pa se ni izrodil vsak drug izem vključno z religijo, ki ne konča sicer na izem. ...prikaži več Vsaj vernikom bi to morali biti jasno, saj je bil prvi komunist v zgodovini Kristus.Verjetno pa je Slovenija v svetu unikum tudi po številu izdajalcev iz II. svetovne vojne. Vsi so jih imeli, ampak nikjer tako masovno.

  • Pepe007 09:58 21.marec 2013.

    Komunizem je vse, kar zaničuje svobodno iniciativo, izčrpava gospodarstvo in poveličuje kriminal izpred 70-ih let tako, da se ga prepoveduje raziskovati, žrtve pokopati in podobno. Ta vlada je tipično taka.

  • mph 09:48 21.marec 2013.

    Khm, kaj pa je bilo s psi? Kar se jaz spomnim ni bilo Kresalovi dokazano potem čisto nič, čeprav je iz moralnih razlogov (vem, vem, ... nekaj povsem tujega tvojemu firerju) odstopila. Motena oseba je umrla pri moralno nesprejemljivem dejanju ...prikaži več in to je vse. Bil pa je priljubljen zdravnik tudi en kup SDS-ovcem in vsem možnim drugim. Torej nekdo je iz nič ustvaril zgodbo in jo potem razvijal naprej. Seveda se ve kdo, ampak brez vas, njegovih zvestih vojščakov, mu tudi to ne bi uspelo. In zdaj boste kot lajne ponavljali do nezavesti eno in isto izmišljeno zgodbo. Tudi glede NPU kar vem ni nihče dokazal nobenega oškodovanja. Pa so jo rumenokravatarji zasledovali konstantno, da so le uspeli ujeti neko brezvezno prekoračitev brzine s službenim avtom, kjer je bil odgovoren sicer voznik. Itd itd. Janšisti ste res nekaj grozljivo negativnega za Slovenijo, nekaj takega, kot so bili domači izdajalci v II. svetovni vojni (no, povezava med enimi in drugimi je povsem očitna). Pa lp.