Slovenija
39 ogledov

V vlado novi Andrej Vizjak?

denar rubelj Shutterstock
Ministri. Trije iz dosedanej Janševe vlade, Židan iz Pahorjeve.

Čeprav se je razkritje liste ministrskih kandidatov napovedovalo za včeraj, jo bo Alenka Bratušek predstavila šele danes.

Nekdanji minister za finance Janez Šušteršič pa je izdal ime enega od kandidatov za svojega naslednika: gre za Andreja Vizjaka, člana uprave družbe PricewaterhouseCoopers za srednjo in vzhodno Evropo.

SD tudi uradno

Druga kandidata za finančnega ministra naj bi bila ženska z mednarodnimi izkušnjami in uradnik, ki pa po Šušteršičevi oceni ni primeren.

Uradno je svoje kandidate včeraj sporočilo predsedstvo stranke SD. Kot se je napovedovalo že neuradno, so to Anja Kopač Mrak (ministrstvo za delo), Jernej Pikalo (za izobraževanje) in Dejan Židan (za kmetijstvo), ki je resor vodil že v času Pahorjeve vlade.

Negotov ostaja tudi resor za gospodarstvo, ki naj bi bil tudi predmet nočnih pogajanj med DL in PS. Ker Stanko Stepišnik, ki naj bi ga predlagala PS, naj ne bi ustrezal DL, je podjetnik Roman Ferenčak “rezervni” kandidat.

Špekulacije o ministrskih kandidatih sicer ostajajo podobne kot prejšnje dni: Andrejka Grlić se omenja kot kandidatka za notranjo ministrico, Uroš Krek pa kot obrambni minister.

O treh starih vse dobro

Za mnenje o treh ministrih, ki bi lahko v novi vladi vodili iste resorje kot v vladi Janeza Janše, smo povprašali različne sogovornike, katerih izjave objavljamo spodaj.

O SENKU PLIČANIČU
Pričakujem, da bo s katerimkoli bodočim ministrom, pristojnim za pravosodje, mogoče in nujno vzpostaviti konstruktiven in vsebinski dialog, usmerjen v reševanje dejanskih problemov ter s tem v izboljšanje delovanja tega vidika pravne države.”zaprtimi vrati.
Branko Masleša, predsednik vrhovnega sodišča

Bil je prijeten sogovornik, kot minister pa izjemno neučinkovit. Na začetku smo gojili velike upe do sprememb. Večinoma se dogovorov, ki smo jih sklenili, žal ni držal. Pričakujem, da bo, če bo vnovič imenovan, te napake resnično poskušal popraviti.
Frančišek Verk, šef sindikata pravosodnih policistov

Njegovo delo je po zgolj dobrem letu težko ocenjevati. Pravobranilstvo je pripravilo predloge sprememb, s katerimi bi lahko interese Slovenije učinkoviteje zastopalo in bi prispevalo k prihrankom v proračunu. Če bo znova minister, bo imel možnost nadaljevati uresničevanje ciljev.
Boštjan Tratar, generalni državni pravobranilec

O TOMAŽU GANTARJU
Je pravi človek na enem od trenutno najbolj izpostavljenih mest v družbi. Minister ve za vse bistvene težave slovenskega zdravstva, pripravljen jih je reševati in se posloviti od stare filozofije, ki je temeljila na tem, da je zdravstvo dobro in naj se ga ne spreminja.
Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice Slovenije

Zagotovo je določene zadeve nastavil prav, a ni bilo dovolj časa za izvedbo. V petih letih so se zamenjali štirje ministri. Zdravstvo si tega ne more privoščiti, ker vsak minister napravi neke usmeritve, spremembe, potem pa jih iz političnih razlogov zapakira v predal in odide.
Metod Mezek, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije

Želim si le, da bi bila Splošna bolnišnica Izola (SBI) enako obravnavana kot druge splošne in specialne bolnišnice v Sloveniji, upoštevaje tudi posebnosti, ki izvirajo iz zgodovinskih danosti SBI in današnje realnosti.
Jani Dernič, direktor Splošne bolnišnice Izola

O KARLU ERJAVCU
Največji dosežek ministrovanja je ta, da je vnesel mir in normalnost v notranjo strukturo ministrstva. Zlasti ko je šlo za kadrovanje, je bila ta hiša vedno pod pritiskom. Ker so pooblastila veleposlanikov in vodij misij široka in so ogledalo države, je strankarsko kadrovanje greh.
Ivo Vajgl, evropski poslanec in nekdanji zunanji minister

Minister je inteligenten, skromen, vztrajen in prilagodljiv; obenem pa tudi mož beseda. Vztrajno ščiti interese Slovenije v tujini ter je vedno pripravljen iskati nove in boljše načine sodelovanja – večstransko in dvostransko. Zaradi teh lastnosti ga spoštujejo tudi svetovni voditelji.
Joseph Mussomelli, ameriški veleposlanik

Erjavec je dober minister, vsekakor boljši kot njegov predhodnik (Samuel Žbogar, op. a.), ki je funkcijo ministra izkoristil za to, da si je uredil službo v evropski diplomaciji. Dejstvo pa je, da je na položaju šele eno leto, kar je premalo za kakšne epohalne dosežke.
Dimitrij Rupel, generalni konzul v Trstu in nekdanji zunanji minister

Komentarjev 2
  • ennanova 11:55 14.marec 2013.

    Nova Ustava RS? Predlog Ustave RS prirejena po švicarskem predlogu, ob primerjavi z aktualno Ustavo RS.Avtor: Bogdan Kristofer Meško http://za-misli.si/video-svet/predavanja/856-nova-ustava-rs

  • ennanova 08:59 14.marec 2013.

    Zadev se lotevajo narobeKako psihologi in dušobrižniki podpirajo kapitalizem v imenu osvobajanja človekove osebnosti.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/854-zadev-se-lotevajo-narobe-zadev-se-lotevajo-narobe