Slovenija
113 ogledov

V vojaški tabor skoraj tretjina deklet

Vojaški tabor v Bohinjski Beli
1/34
Anže Petkovšek
Bohinjska Bela. "Ženska mora biti močna, včasih brez čustev," pravi o preživetju v vojski Katja, ki se je udeležila že 12. vojaškega tabora. Udeleženci tabora se tokrat med drugim učijo preživetja v naravi, ravnanja z orožjem in snovanja taktike.

Do nedelje bo na območju Bohinjske Bele potekal 12. vojaški tabor, ki se ga je letos udeležilo 65 študentov in dijakov, od tega 20 deklet. Danes sta tabor obiskala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner.

"Namen tabora je prikazati življenje vojaka in promocija za vojsko. Iz mojih izkušenj je vsaj pet ali šest takih, ki so zdaj častniki. Udeležba na taborih se zadnja leta povečuje," je dejal vodja tabora, nadporočnik Anton Buček. Med tokratnimi udeleženci pretiranega zanimanja za iskanje zaposlitve v vojski ni bilo opaziti; toliko bolj zanimiv pa je pogled na udeležence: veliko jih je s Fakultete za družbene in varnostne vede, med njimi pa so tudi študentje medicine, gradbeništva, arhitekture, prava in denimo teologije. Tabor je sicer sestavljen iz dveh ravni: začetniki spoznavajo osnove vojaškega življenja, taktike, oborožitev, opravijo pa tudi prva streljanja; tisti, ki so bili že vsaj na enem taboru, se lotevajo zahtevnejših nalog.

Ko preživiš le z lovom in nabiranjem

"Lani je bilo več taktike in streljanja, letos je bila glavna tema preživetje v naravi. Med hojo nam je recimo inštruktor povedal, katero rastlino lahko vzamemo, katera je na primer dobra za čaj, kaj za žvečenje, kaj je strupeno. Mogoče so mi bili preživetje v naravi, brez hrane in nočni pohodi najtežji," nam je dejala 22-letna Pamela, ki se je tabora udeležila že tretjič. Elvis je na tabor prišel drugič, svoje vtise pa je strnil v naslednje besede: "Prve štiri dni smo preživeli v naravi in bilo je res pestro. Najbolj mi je ostalo v spominu, da smo si sami iskali hrano. Ni bilo pic, kebabov in podobnega. Jedli smo rastline, ribe, zajce. Sami smo si morali pripraviti bivake iz surovin, ki so nam bile na voljo - vej, listja. Uloviti ribo je res težko. Rabiš čas, da se na to privadiš."

Vojaški tabor v Bohinjski Beli | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Popuščanja za ženske ni

Ena izmed številnih, ki so se tabora udeležili prvič, je bila tudi Katja, sicer študentka Fakultete za varnostne vede. "V prvi vrsti sem prišla sem, da si razširim obzorje in vidim, kako poteka vojaško življenje," pove in opiše, katere lastnosti morajo odlikovati žensko, ki se odloči za ta stereotipno sicer bolj ali manj moški poklic: "V prvi vrsti se moraš navaditi na ta sistem in to, da ni ločevanja na moški in ženski spol. Cel vod dela isto. Ženska mora biti močna, včasih brez čustev. Vklopiti se moraš v ta sistem, med moške. Na začetku pričakuješ, da ti bodo vsaj malo popustili, ampak ni tako. Za vse veljajo enaka pravila, enotnost."