Slovenija
43 ogledov

V vojski prikrito odpuščajo mamice?

Vojaški tabor v Bohinjski Beli Anže Petkovšek
Sindikat trdi, da vojska odpušča predvsem pripadnice, ki imajo majhne otroke. Vojska informacije zanika in pojasnjuje, da je to sicer odločitev vsakega delodajalca.

"Slovenska vojska odpušča predvsem pripadnice,­ matere z majhnimi otroki, tako da jim ne podaljša pogodbe o zaposlitvi," je zapisala­ predsednica Sindikata vojske,­ obrambe in zaščite (Svoz) Mileva Štukelj.­ Pismo je poslala predsedniku države, obrambnemu ministru, načelniku Generalštaba Slovenske vojske, varuhinji človekovih pravic in predsednici­ vlade, poroča današnje Delo.

Konkreten primer

Sindikat je v pismu navedel konkreten primer vojakinje, ki je "le 14 dni pred porodom" prejela obvestilo o nepodaljšanju pogodbe o zaposlitvi. Po besedah Boštjana Korelca iz Svoza Slovenska vojska grozi pripadnicam vojske in jih ponižuje, "saj v dopisu opredeljuje, da bo ministrstvo za obrambo preverilo, ali obstajajo finančne obveznosti, nastale v času zaposlitve, pri čemer bodo pripadnice o višini, roku in načinu plačila obveščene naknadno".

 

Vojska zanika

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je za Delo pojasnil, da informacija ne drži. "V Slovenski vojski nismo odpuščali pripadnic stalne sestave," je povedal.

Je pa dodal, da imajo zaposleni v obrambnem sistemu sklenjene pogodbe za določen čas in da je podaljševanje pogodb izključno v pristojnosti delodajalca, v tem primeru Slovenske vojske.

Po navedbah časnika naj bi Korez povedal tudi, da v zadnjih treh mesecih niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi 23 pripadnikom, med njimi pa naj bi bili le dve vojakinji.

Osebni interes

Korelc pravi, da ve še za vsaj en primer in da vojska "odpušča pripadnice očitno zaradi osebnih interesov, saj je bilo precej posameznikov povišanih oziroma so jim bile povišane plače. Imamo celo visoke častnike v kazenskem postopku, pa so bili povišani v višji čin".

Premalo jih je, a odpuščajo

Po njegovem mnenju so pripadnice zaposlovali predvsem zaradi pomanjkanja kadra, da pa zdaj izpolnjujejo vse pogoje za podaljšanje pogodbe o zaposlitvi. "Ker se je pri preoblikovanju število delovnih mest izredno povečalo, bi morala Slovenska vojska dodatno zaposliti več kot tisoč novih pripadnikov. Pa jih, predvsem ženske, raje odpušča," je še povedal za časnik.

Komentarjev 1
  • dragec 11:07 30.julij 2013.

    V vojski imate brigadirja, "narodnega heroja", neizšolanega oficirja, ki je sklon korupciji, odkritega privrženca SDS, švercerja od orožja, keramičnih plošcic, patrij.....obsojen in še naprej mešetari v MORS in SV. Verjetno ima veliko informacij, ki bi škodile velikim glavam in ni ...prikaži več zaželjen za odstrel.????