Slovenija
976 ogledov

V volilnih štabih napeto

volitve v evropski parlament 2019 Saša Despot
Noč bo dolga, rezultati volitev bodo znani šele ob 23.00.

Po  tem, ko so se v Sloveniji ob 19. uri zaprla volišča, napetost pred razglasitvijo rezultatov narašča. Rezultati letošnjih volitev v Evropski parlament bodo v Sloveniji znani šele ob 23. uri. Tako pozno zato, ker morajo državne volilne komisije z objavo rezultatov počakati, da se zaprejo vsa volišča v državah članicah EU. Najdlje, do 23. ure, so volišča odprta v Italiji. 

LMŠ: Kar bo pa bo

V volilnem štabu vladajoče LMŠ rezultate volitev pričakujejo precej zadržano. "Kar bo, bo," pravi vodja poslanske skupine Brane Golubovič.

Volilci niso poskrbeli za presenečenje in volilna udeležba ni bistveno višja kot prejšnja leta, ko se je gobala okoli 25 odstotkov. "Mogoče se volilci niti ne zavedajo, kako pomembno vpliva Evropa na naše življenje, mogoče nam je vse skupaj postalo preveč samoumevno. Pravice, ugodnosti, ki jih prinaša Evropske skupnost, mirnost, stabilnost, varnost. Ko se nam nekaj zdi samoumevno, se nam zdi tudi, da pri tem ni treba participirati."

volitve v evropski parlament 2019, Brane Golubovič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zanimanje medijev je v štabu LMŠ precejšnje, novinarjem pa ponujajo tudi nekaj osvežitve. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri SMC optimistični

Nadstropje višje rezultate pričakuje stanka SMC, vzdušje je precej optimistično, čeprav SMC ankete pred glasovanjem niso kazale velikih možnosti, da dobijo svojega poslanca v Evropskem parlamentu. "Tudi ankete na prejšnjih dfržavnozborskih volitva so kazale nekaj, realnost pa je pokazala nekaj drugega," pravi nosilec liste SMC Gregor Perič.

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V SMC so želeli dvigniti zavest o EU in ljudi privabiti na volišča, dosedanji rezultati pa ne kažejo na to, da bi bila volilna udeležba bistveno višja kot na zadnjih volitvah 2014. "Vsak napredek v volilni udeležbi, bo korak naprej," je skromen Perič. Manj skromna je zakuska, ki jo v SMC, za razliko od drugih štabov, delijo z novinarji. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Bulčeva nezadovolja z razpravo v predvolilnih soočenjih 

"Jaz sem si želela, da bi bila volilna udeležba 30 idstotkov in sem delala tudi v tej smeri, da bi s svojo voljo in odnosom do EU od katere je, moramo reči na glas, Slovenija ogromno pridobila. Upam, da se bomo tega resnično začeli zavedati. To je v naši predvolilni kampanji popolnoma izginilo iz pogovorov," kometirala dosednja slovenska komisarka v Evropski komisiji Violeta Bulc. "Šele, ko sem prišla v stik z ljudmi, sem ugotovila česa vsega ne vemo," pravi Bulčeva, doslej edina znana kandidatka za slovesko komisarko. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V SAB upajo na uvrstitev

V štabu SAB je v trenutko našega prihoda vladalo začudenje nad nizko udeležbo, ki pa vendarle ne bio tako nizka, kot je sprva kazalo. "Nimam nobenih podatkov s katerimi bi lahko operirala, ampak moji občutki so, da nam bo uspel vstop v Evropski parlament," je optimističlna nosilka liste Angelika Mlinar, ki se, če se ji v Evropski parlament ne bo uspelo uvrstiti, kot kaže, v slovensko politiko ne bo podala. 

volitve v evropski parlament 2019, Angelika Mlinar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rezultate na SAB čaka par novinarjev, ki žejni ne bodo, siti pa verjetno ne.  

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zelo optimistično rezultate pričakujejo na sedžu stranke SDS, kjer so prepičani v zmago liste SDS+SLS. Zelo dobre informacije iz terena naj bi dobivali tudi v SD, kjer pričakujejo, da bodo dosegli najboljši rezultat med strankami levega pola.

Več sledi ...

 

 

Komentarjev 2