Slovenija
14965 ogledov

V vrstah Policije žalujejo, morali so se posloviti od zvestega sodelavca

Kuža Naras PU Novo mesto
V Policijski upravi Novo mesto žalujejo. Zapustil jih je zvesti pomočnik.

"Z žalostjo sporočamo, da smo se pred dnevi poslovili od našega zvestega pasjega pomočnika, skoraj 14-letnega Narasa. Osem let je bil v naših vrstah, z vodnikom Stankom Fakinom sta bila odličen tandem in vedno smo bili veseli, ko smo se srečevali na terenu. Naras je svojo zadnjo službo oddelal 1. maja 2020, od takrat pa je obsijan z naklonjenostjo in ljubeznijo užival upokojenske dni pri družini svojega vodnika," so danes zapisali na Facebookovi spletni strani Policijske uprave Novo mesto.

"Tam je prevzel nove zadolžitve, take, ki pritičejo hišnim ljubljenčkom. V največje veselje mu je bila igra z malim Anžetom, pozimi se je po potrebi prelevil v vlečnega psa, s policijsko avtoriteto je komandiral konje in ovce, pa tudi z domačim Tačkom sta kmalu postala velika prijatelja. Stanko mu je stal ob strani tudi ko je bilo najhuje, ko je bila bolezen žal močnejša," so še pojasnili.

Kot so dodali, je Naras izdihnil prav tam, kjer je bil najraje – doma in v naročju svojega vodnika. "Slovo je bilo težko, ko so se še zadnjič pocrkljali, preden so se dokončno poslovili," so zapisali. 

Naras je bil izšolan za splošne policijske naloge, znan po najbolj želenih karakteristikah službenega psa - izjemni sposobnosti sledenja in vztrajnosti. "Kuža je vedno dal vse od sebe in za vedno bo ostalo ogromno dragocenih spominov. V karieri sta imela veliko napotitev, iskanj pogrešanih oseb, najdb ukradenih predmetov, akcij pri varovanju državne meje in še in še. Rada sta se udeleževala tudi predstavitev v vrtcih in šolah, kjer je bil Naras deležen občudovanja otrok in se je z veseljem pustil tudi pobožati," so pojasnili. 

Rešil tudi človeško življenje

V svoji karieri bosta imela zapisano tudi tisto največ kar šteje – rešeno človeško življenje. Leta 2018 so namreč policisti v mrzli noči iskali dementnega občana, ki je odtaval od doma. Preiskali so širše območje, kjer bi se lahko nahajal, a neuspešno. S pomočjo vztrajnega Narasa sta s Stankom na zahtevnem in poraščenem terenu našla podhlajenega občana in mu rešila življenje. 

"Mi smo mu še neizmerno hvaležni za vso potrpežljivost pred fotografskim objektivom. Krasil je naše novoletne voščilnice in druge objave, ena izmed fotografij z njegovim Stankom pa je bila celo navdih za ilustracijo na poštni znamki. Naras, zahvaljujemo se ti za tvojo predanost in vztrajnost. Bil si izjemen kuža in prepričani smo, da boš kot najboljši sledar tam za mavrico našel srečo in mir brez bolečin," so zaključili v ganljivem zapisu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 19:42 12.januar 2024.

    Kdor ni nikoli imel psa sploh ne ve kaj je prava zvestoba...

  • Ender3 18:51 12.januar 2024.

    Žalostna zgodba a , vredno jo je spoznati. V čast najboljšim človekovim prijateljem .