Slovenija
19 ogledov

V vrtcih je prostora dovolj

Dolenjska 05.04.11, otroci, vrtec, foto: ziva zaksek Živa Zakšek
Maribor. Prostorske stiske štajerski vzgojitelji že nekaj let ne opažajo, prihodnje leto na voljo 850 mest.

"V prihodnjem šolskem letu bo na voljo 850 vpisnih mest, kar bo po naši oceni dovolj, da bomo lahko v programe vključili vse otroke, ki potrebujejo varstvo," pravi vodja občinskega urada za vzgojo in izobraževanje Brigita Gajzer Pliberšek. Tudi število otrok je v zadnjih treh letih precej konstantno in v številu niha le od 50 do sto navzgor ali navzdol.

Cene ostajajo enake: 453 za prvo in 325 evrov za drugo starostno obdobje ter slabih 1.200 evrov za razvojne oddelke. Seveda pa lahko starši na podlagi zakona uveljavljajo dodatno zmanjšanje plačila, odvisno od njihovega dohodkovnega razreda.

Investicije pred vrati

Mariborska občina je v zadnjih letih zaključila tri investicije v javne vrtce, letos sta na sporedu dve večji; seveda ob predpostavki, da bodo mestni svetniki sprejeli proračun, na katerega so poleg rokov za črpanje denarja vezani investicijski programi. To sta energetski obnovi dveh enot, na Fochevi ulici in Pobrežju. "Res si želimo, da svetniki proračun potrdijo," na svetnike apelira Gajzer Pliberškova. Poročali smo že, da dolg staršev do mariborskih vrtcev znaša pol milijona evrov. Ta dolg je še vedno več sto tisoč evrov. "Vrtci morajo zelo veliko delati na izterjavah, a neplačila so dandanes marsikje že stalnica," poudarja Gajzer Pliberškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.