Slovenija
56 ogledov

"V vrtcu ni verskih vsebin"

Slika je simbolna. Reuters
Starši anonimno prijavo poslali tudi inšpektoratu.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je v četrtek prejel anonimno prijavo glede "izvajanja verskih vsebin" v Vrtcu Vodmat. Zadevo so že dodelili v reševanje inšpektorici, ugotovitve nadzora pa še niso znane, pravijo na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ). Starši so v anonimni prijavi zapisali, da otroke v vrtcu "poučujejo o svetnikih in obredih, da je v prostorih vrtca občasno videti križe, prižgane sveče, slike svetnikov in druga verska obeležja". Dodajajo, da otroci doma govorijo o Božičku, devici Mariji in drugih svetnikih ter o tem, kako jih morajo imeti radi. "Ne znam si razložiti te izjave anonimnih staršev. Želim si, da bi se s temi vprašanji obrnili na nas, da bi lahko ob konkretnih primerih dali ustrezno pojasnilo," pravi ravnateljica vrtca Marta Korošec.

"V Vrtcu Vodmat poleg umetnosti in ekologije negujemo ljudsko izročilo in sledimo prazničnemu letu Slovencev, vendar brez verskih vsebin," ravnateljica odgovarja na očitke. Dodaja, da so vsa praznovanja zapisana v letnem delovnem načrtu vrtca, ki ga je potrdil tudi svet staršev, še prej pa so bili načrti predstavljeni na roditeljskih sestankih, na katerih nanj ni bilo pripomb.

Komentarjev 9
  • urszula 23:36 19.december 2011.

    Da ne bo pomote - tudi pri nas smo vsi ateisti, a verjamemo, da je seznanjanje predšolskih otrok z osnovami vere zanje samo izjemno dobrodošlo, saj jih uči strpnosti in spoštovanja različnosti. Anonimka je popolna neumnost in zgolj plod nestrpnosti ...prikaži več staršev. V dolgih letih tega vrtca tam še nisem nikoli zasledila kakršnihkoli verskih vsebin, simbolov... Sem pa pogovore o njih in seznanjanje z ljudskimi običaji, katerih precejšen del ima tudi povezavo z vero, ja. A ob tem kadru me nikakor ni strah, da bi mi otroka učili "da jih mora imeti rad"! Hudo...

  • urszula 23:26 19.december 2011.

    Prvič - v zadnjih 4,5 letih, odkar imam hčerko v tem vrtcu, lahko tako zelo bogatemu programu, kot kadru - z ravnateljico vred - izrečem samo iskrene čestitke za izjemen občutek za delo z otroci in starši, predanost in predvsem ...prikaži več profesionalnost - delo na nevtralni distanci brez osebnega opredeljevanja do različnih obravnavanih vsebin! Drugič - ravnateljica vrtca je dnevno prisotna na vseh oddelkih, z zaposlenimi aktivno sodeluje ne samo pri pripravi programa, pač pa tudi pri njegovi izvedbi (skupaj vadijo za nastope, dramske igre, organizirajo vse potrebno za izlete, oglede predstav, športne dneve, oglede razstav, ...), večino otrok pozna poimensko in se z njimi poheca, ko jih sreča... Je ena sama skrb za pravilno, korektno, zanimivo, sodobno, nepristransko, strpno, ... izvedbo vzgoje in izobraževanja na dveh nogah! Ob njeni vsakodnevni prisotnosti v oddelkih zato izjemno dvomim, da bi učenje vere v kontekstu, v kakršnem je bil predstavljen v anonimki, lahko šlo mimo nje. <b

  • pteichme 10:58 19.december 2011.

    William Harison je razdelil vsa anonimna pisanja v sedem skupin: grozilna, hudobna, maščevalna, izsiljevalska, pisma hudobnih oseb, pisma neuravnovešenih oseb, pisma oseb nagnjenih k nenormalnemu humorju. Tako anonimnež napiše, kar si ne upa na glas sam povedati, ker ve, ...prikaži več da je neresnično, netočno, nedokazljivo, hudo bremeni neko osebo ali več oseb, je vulgarno, nespodobno itn.Toliko o anonimnosti in anonimnežih!