Slovenija
41 ogledov

V Žabjak si Mors ne upa

Silvo Mesojedec ob napadu v Žabjaku, v ozadju dva izmed Romov, ki so ga napadli. Žurnal24 main
V sredini dolenjski izdaji Žurnala24 pišemo: Nasilje. Romi nad Mesojedca in novinarje pred očmi policije. Balažkova priznala, da nezaželene čakajo pesti.

Novo mesto. "Naj vam bo ta izkušnja v poduk, da v Žabjak ne morete kar priti in snemati vsevprek. Če se ne najavite pri meni, obstaja verjetnost, da boste telesno poškodovani," je ob včerajšnjem napadu Romov na Silva Mesojedca in novinarje povedala Dušica Balažek, romska svetnica.

Napadena novinarka
Avtorica članka Jerca Božič Kranjec, ki je z javne površine fotografirala incident v Žabjaku, je bila prav tako napadena in je dobila močnejši udarec v prsi. Napad je ostro obsodilo Združenje novinarjev in publicistov s pozivom organom pregona, naj napadalce čim prej odkrijejo "ter zagotovijo svobodno opravljanje novinarskega poklica na celotnem ozemlju Slovenije". C. R.

Novinarji in Mesojedec so se v Žabjak odpravili po novinarski konferenci, na kateri je regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike predstavila namere lastnikov zemljišč, ki jih nelegalno zasedajo Romi. V naselje, ki so ga želeli le posneti in fotografirati, niso niti vstopili, saj so jih napadli že, ko so izstopili iz svojih avtomobilov ob državni cesti od Novega mesta proti Mirni Peči.

Obžaluje, ne obsoja
Balažkova je na naše vprašanje, ali nasilje nad Mesojedcem in novinarji obsoja, dejala, da dogodek obžaluje. "Romi so bili z raznimi snemanji in fotografiranji že neštetokrat izigrani, vedno jih prikazujejo v najslabši luči. Ko so zagledali Silva Mesojedca, pa jim je zavrela kri," je pojasnila Balažkova.

Ob tem je priznala, da se Romi tudi policije ne bojijo, saj se je napad zgodil pred njihovimi očmi; v naselju so bili namreč navzoči že pred prihodom novinarjev.

Strah tudi Mors
"To je živi kaos, to je vsa naša realnost. Danes se je pokazala resnična zgodba, pred katero si vsi zatiskajo oči," je dogajanje komentiral Mesojedec. Sam je od Romov prestregel pljunek v obraz, udarce, celo z lopato, zaradi česar je poiskal zdravniško pomoč in dobil mavec.

Pokazala se je vsa realnost obdobja in okolja, v katerem živimo.
Silvo Mesojedec, regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike

Mesojedec nam je še pred tem pokazal pismo, ki so ga z ministrstva za obrambo (Mors) poslali inšpektoratu za okolje in prostor glede prijav črnih gradenj v Žabjaku. V njem navajajo, da nove črne gradnje na zemljišču Morsa v Žabjaku niso preverili, ker so uslužbenci ministrstva tam nezaželeni. "Delavce Morsa ob ogledu spremlja skupina Romov z vpitjem, dvigovanjem rok v znak nezaželenosti, ob ogledu po javni cesti pa jih spremlja tudi vozilo Romov. Menimo, da ni več zagotovljene varnosti, zato je zadevo treba urejati drugače," so zapisali na Morsu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.