Slovenija
14 ogledov

V začetku leta ne bo zaposlitev

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Delodajalci v Sloveniji za prvo četrtletje 2013 napovedujejo najslabše priložnosti za iskalce zaposlitve doslej.

Neto napoved zaposlovanja za to obdobje znaša minus devet odstotkov, zaposlitvene možnosti pa so v primerjavi s predhodnim četrtletjem oz. z enakim obdobjem letos slabše za 12 oz. devet odstotnih točk, kaže raziskava Manpower.

Danes objavljeni rezultati ponudnika rešitev in storitev na trgu dela, družbe Manpower, za Slovenijo kažejo, da jih od 622 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, 10 odstotkov poroča o rasti zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju, 19 odstotkov, da bodo zmanjševali število zaposlenih, 69 odstotkov pa jih ne načrtuje sprememb na področju zaposlovanja v obdobju med januarjem in marcem 2013.

"Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo je precej pesimistična. Tokratna napoved zaposlovanja je obenem tudi najslabša, odkar se raziskava v Sloveniji izvaja, in sicer od prvega četrtletja 2011," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica prodaje v družbi Manpower Romana Šercelj.

Slabi rezultati se obetajo tudi dejavnosti promet, logistika in komunikacije, medtem ko se rast zaposlitvenih možnosti obeta le panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin z neto napovedjo plus sedem odstotkov, kažejo izsledki raziskave Manpower.

Najslabše napovedi za jugozahodno regijo

Napovedi zaposlovanja po regijah kažejo, da delodajalci v naslednjem četrtletju napovedujejo upad zaposlovanja v vseh štirih opazovanih slovenskih regijah. Najslabše napovedi so za jugozahodno regijo, sledijo osrednja, severovzhodna in jugovzhodna regija.

Na globalni ravni – raziskava je izvedena v 42 državah med več kot 65 tisoč delodajalci – je večina delodajalcev glede zaposlovanja bolj negotova, kot je bila v začetku leta 2012. Rezultati kažejo na slabše napovedi zaposlovanja v prvem četrtletju 2013 v 29 od 42 držav v primerjavi z enakim obdobjem letos, v primerjavi s predhodnim trimesečjem pa so napovedi zaposlovanja upadle v 21 državah.

Šibka napoved zaposlovanja je najočitnejša v Evropi, kjer delodajalci v 13 od 24 držav poročajo o negativni napovedi zaposlovanja za prvo četrtletje. Negotovost v povpraševanju po storitvah in izdelkih je zajela tudi Kitajsko, kjer delodajalci poročajo o najšibkejših zaposlitvenih načrtih v zadnjih treh letih. Medtem pa delodajalci v ZDA poročajo, da bodo zaposlovali v podobnem obsegu kot v zadnjih šestih mesecih.

Komentarjev 7
  • feferon 11:45 12.december 2012.

    Razen za sinčke in hčerkice z zvezami v javnih upravah...

  • dragec 10:29 12.december 2012.

    Zdaj ga pošiljaš iz slovenije....leta 1088 -89 si mu posipal rožice in ga častil!!!!!

  • dragec 10:28 12.december 2012.

    Leto 2013........GOTOFI SMO