Slovenija
1106 ogledov

V zadevi parkirišča v Stožicah prisluhnili mnenju izvedenca

športni park Stožice Anže Petkovšek Gradbišče v športnem parku Stožice.
Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in soobtoženim, ki jim tožilstvo očita oškodovanje evropskih sredstev in preslepitve bank v zadevi parkirišča v Stožicah, danes prisluhnili mnenju sodnega izvedenca. Glavna obravnava se bo nadaljevala sredi junija in bi se lahko zaključila konec junija.

Glavna obravnava se je danes začela znova, ker je od zadnje obravnave minilo več kot pol leta. Na njej so se sodnica Mojca Kocjančič, tožilstvo in obramba dogovorili, da bodo 13. junija zaslišane še tri priče, nato pa bi obravnavo lahko 20. ali 27. junija zaključili.

Danes je na obravnavi nastopil sodni izvedenec za področje gradbeništva oz. gradbenih objektov Andrej Cehtl. Povedal je, da lahko glede na dokumente, ki jih je imel na razpolago, z veliko verjetnostjo potrdi, da je bil stadion Stožice 15. oktobra 2010 zgrajen na podlagi ustrezne upravne dokumentacije, da je bil skozi postopek pridobivanja odločbe o poskusnem obratovanju preverjen in da je prestal preizkus vseh elementov dokončanja objekta, ki mu je v poskusnem obdobju omogočalo ustrezen monitoring objekta ter pozneje pridobitev pravnomočnega uporabnega dovoljenja.

Specializirano državno tožilstvo Zoranu Jankoviću očita, da je zlorabil položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi. Nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli Romanu Jakiču, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice Andreju Lavriču pa obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

Na predobravnavnem naroku marca 2020 nihče ni priznal krivde, zato je novembra 2021 več kot devet let po hišnih preiskavah stekla glavna obravnava. Do sredine lanskega leta so zaslišali več prič, nato pa se je ustavilo, ker je sodišče čakalo na izdelavo izvedenskega mnenja. Obramba je v postopku trdila, da ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje in da je bila podpisana pogodba za objekt v celoti (na ključ), vse količine, ki jih tožilstvo očita, pa da so bile stvar izvajalcev oz. zasebnega partnerja.

Za tožilstvo je sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz državnega proračuna in evropskih sredstev. Tožilstvo trdi, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil namen le, da bi Grep izpolnjeval pogoje bank.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Naklonsky 13:39 16.maj 2023.

    Županković gre na sodišče obiskat poslovne partnerje. Malo bodo poklepetali, malo popili in pojedlji, Urška jih bo pa zabavala z glasbenim programom…. lepo je v naši domovini biti...(kaj že?)

  • Luksi 12:14 16.maj 2023.

    Glede na delo nasih sodisc se mu spet ne bo nic zgodilo, ceprav je jasno, da je kriv