Slovenija
23 ogledov

V zakon le moški in ženska

Poslanci matičnega odbora so tretjemu členu včeraj namenili "le" tri ure. Do zda Žurnal24 main
Družinski zakonik. Za obravnavo še 300 členov in 300 amandmajev.

Odbor za družino, delo in socialne zadeve je včeraj podprl tretji člen družinskega zakonika, ki definira zakonsko zvezo. Tako je sprejet prvi kompromisni predlog, ki ga je glede zakonika pripravilo ministrstvo za delo.

Zakonska zveza, ki je bila sprva definirana kot zveza dveh oseb, je zdaj definirana kot zveza med moškim in žensko. Ljubo Germič, poslanec LDS – ta predlogu, ki ločuje pojmovanje istospolne in heterospolne skupnosti v družinskem zakoniku, nasprotuje –, se je glasovanja vzdržal.

Posvojitve

Gnilo. Gre za diskriminacijo na osnovi osebnih okoliščin, kar je v nasprotju z ustavo.

To glede kompromisa, po katerem bodo istospolni pari lahko posvojili le, če bo eden od partnerjev biološki oče, menijo v kampanji Za vse družine.

Smisel ni le v otroku
"Pomen zakonske zveze je zasnovanje družine," pa je debele tri ure vztrajala opozicija, ki je zahtevala, da se ohrani še ta del zdaj veljavne definicije.

"Ali je zakonska zveza, ki jo skleneta dva 80-letnika, potem še veljavna?
" se je glede take definicije zakonske zveze spraševala Anja Kopač Mrak, državna sekretarka na Svetlikovem ministrstvu.

Poslanec Rožej je menil, da nihče nima pravice omejevati zakonske zveze: "Naj bi kolegu Janši omejeval zakonsko srečo, ker v tej zakonski zvezi ni otrok? Bi bila zato ta zveza neveljavna?"

!Ko se država postavi nad človeka, je to svojevrsten derivat fašizma,"
pa je o zakonski določitvi namena sklenitve zakonske zveze menil Matevž Frangež. Amandma je bil zavrnjen.

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok, je spet napovedal referendum in kompromisne predloge imenoval kompromisna prevara.

Vnaprej obsojeni
"Vse rešitve vlade so vnaprej obsojene kot zlonamerni kompromisi," je menil Miha Lobnik, aktivist za pravice istospolnih. "Osnovna ideja je nasprotovati, odrekate pa se vsaki odgovornosti do otrok, ki živijo v istospolnih družinah," je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.