Slovenija
23 ogledov

V zaporu le za konec tedna

Carina na meji Dejan Mijović
Uslužbenka carine. Okradla sodelavce; v zaporu je ob dela prostih dnevnih.

“Povejte mi koliko zapornikov, obsojenih zaradi kraje, dela v carini? To se dogaja pri nas. Kradla je, pa spet normalno hodi v službo,” je ogorčen sogovornik, ki ne želi biti imenovan.

Gre za primer 47-letne K. Z., ki jo je sodišče obsodilo, ker si je “protipravno prisvojila premično stvar, ki ji je bila zaupana”. Kot blagajničarka in pooblaščenka za upravljanje z denarjem blagajne vzajemne pomoči carinarnice Nova Gorica in športnega društva Carinik, je neupravičeno dvigovala denar z računa. Vzela je nekaj več kot šest tisoč evrov.

Denarja ni vrnila

Sodišče jo je obsodilo na šest mesecev zapora, ob pogoju, da kaznivega dejanja ne bo ponovila v obdobju enega leta in pod posebnim pogojem, da denar oškodovanim kolegom vrne v šestih mesecih. Ker tega ni storila, jo je v službo prišla iskati policija in jo odpeljala v zapor. Njen soprog je dolg do kolegov poravnal, ona pa se je čez nekaj tednov vrnila v službo.

“Vodstvo zapora je na prošnjo obsojenke in na temelju veljavne zakonodaje javni uslužbenki dovolilo, da med prestajanjem kazni še naprej ostane v delovnem razmerju na carinskem uradu. Javna uslužbenka tako prebiva doma, razen ob prostih dneh, praviloma ob koncu tedna, ko mora biti v zaporu,” pojasnjujejo njeno navzočnost v službi njeni delodajalci.

K. Z. je v delovnem razmerju za nedoločen čas s polnim delovnim časom in to na delovnem mestu, ki ga je opravljala pred dogodkom. “Na carini so namreč ocenili, da ni okradla njih, torej države, pač pa le posamezne kolege. Takšnemu 'razumevanju' se številni prav čudimo,” še dodaja naš vir.

Komentarjev 1
  • Fertel 21:48 13.november 2011.

    To pa ni fer, Zidar, Štrot, Bavčar, Hilda, Kordež itd so veliko več pokradli, pa so ves čas zunaj!Aja - zakon je samo za ta male, saj res, ja...