Slovenija
42 ogledov

V zaporu so jim že “postlali”

Baroni Žurnal24 main
Čisti epilog. Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj najverjetneje vsak v svoj zapor. Ni izhoda. Padli gradbeni baroni se lahko pritožijo še vrhovnim sodnikom, a to jih zapora ne odreši.

Čez približno en mesec bodo nekdanji šefi gradbenih podjetij Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj najverjetneje že v zaporu, kjer bodo morali odslužiti leto in dva meseca kazni. Včeraj je ljubljansko višje sodišče namreč potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki jim je konec marca lani izreklo zaporne kazni zaradi podkupovanja nekdanjega državnega uslužbenca v zameno za gradbeni posel na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. “Sodba je s tem pravnomočna. Upošteva se tudi, da je bila strankam v tem postopku že vročena,” izhaja iz obrazložitve včerajšnje sodbe.

Tri mesece manj

Višji sodniki so jim dokončno obsodbo izrekli, potem ko so v torek začeli obravnavati njihove pritožbe. Vse, vključno s tožilstvom, ki je zanje zahtevalo strožje kazni, so skoraj v celoti zavrnili. Delno so ugodili le Zidarju in Črnigoju, saj so obema kazen znižali za tri mesece. S pritožbo sta namreč izpodbijala leto in pet mesecev zaporne kazni, kolikor jima je bilo sprva dosojeno.

Denar pa vrnite!

Vsi trije pa morajo državi plačati tudi denarne kazni, ki so jim naložene. “Denarne kazni ostanejo. Ne zato, ker bi jih zakon predpisoval, temveč zato, ker so takšna korupcijska kazniva dejanja vedno storjena iz koristoljubja,” so ocenili višji sodniki. Prav tako ne dvomijo o dokazih, ki so jih proti trojici zbrali na policiji in tožilstvu. “Strinjamo se s prepričljivimi zaključki sodišča prve stopnje, da to ni plod kakršnekoli policijske zarote,” poudarjajo na višjem sodišču.

Kje bodo stanovali?

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URIKS), pristojni za zapore po državi, še ne vedo, kdaj jih bodo s sodišča obvestili o tem, kdaj točno Tovšakovo, Zidarja in Črnigoja pošiljajo v zapor. Prav tako še ni znano, v katerega od zaporov bi trojico lahko zaprli. “Sodišče pri odločanju o tem, v kateri zavod pošlje obsojenca, upošteva spol, starost ter vrsto in višino izrečene kazni,” pojasnjujejo na URIKS. Glede na višino kazni, ki jih je doletela, bi lahko Zidarja poslali v daleč najbolj prezaseden, ljubljanski zapor. Tovšakova bo kazen predvidoma odsedela v ženskem zaporu na Igu. Tja bi jo tako prepeljali iz zapora v Celju, kjer je v priporu od začetka marca zaradi drugih domnevno nezakonitih poslov. Črnigoj pa naj bi zaporniško celico dobil na Obali, v zaporu v Kopru. Vsi trije bi sicer lahko sodišče zaprosili, da bi zaporno kazen odslužili z družbeno koristnim delom, kar zakon dovoljuje vsem obsojencem, ki so kaznovani z do dvema letoma zapora. Za takšno prestajanje kazni bo najverjetneje zaprosil Ivan Demšar, nekdanji Zidarjev sodelavec, ki je s trojico sodeloval pri podkupovanju, zaradi česar je kaznovan z devetimi meseci zapora. Vsi pa se neuradno še odločajo, ali se bodo pritožili še na vrhovno sodišče (VS), kjer bi poskušali dokazati, da so jim bile med sojenjem kršene pravice. Ne glede na to pa jih ta morebitna zahteva za varstvo zakonitosti pred VS ne bi odrešila zapora.

Komentarjev 7
  • privat 07:50 03.april 2013.

    to je pravni sistem ravbarskih državic...slovenija ,romunija ,etiopija..

  • bojčuh 16:39 22.marec 2013.

    Še eden dokaz,da moraš krasti na polno ZAJEMALKO so vsaj kazni mimimalne.Se v celoti strinjm s copatkom. Drugače pa gledeDRUŽBENO KORISTNEGA DELA je pa treba kaznovati sodnike in zdravnike,ki so jih ocenili (z zelo bolanimi ljudmi) kako so pa naenkrat ...prikaži večat ČUDEŽNO OZDRAVELI(ni veš depresij,tesnobe bolečin v križu...)Potemtakem takšni ne morejo opravljati dela(RAZEN KRAJE DENARJA) DRAGI MOJI Z OBTOŽENIMI VRED NA GOLI OTOK PA PRELAGAT KAMENJE TAKO SODNIKI ,KI SO JIM SODILI IN ZDRAVNIKI ,KI SO JIH DIAGNOSTICIRALI .RAČUNE ZA OBISK NA OTOKU PA NAJ PLAČAJO HRVAŠKI DRŽAVI.JOJ" TITO " ZMERAJ BOLJ TE POGREŠAM.SLOVENIJA BANANA REPUBLIKA -ŠE TO SE NE ZASLUŽI VEČ,KER BANANA NAJ BI BIL ZDRAV SADEŽ KAR PA ZA NAŠO LEPO NITI V SANJAH NE MOREMO REČI.SE VIDIMO V NEBESIH.(ALI PA PEKLU)

  • mia 10:45 22.marec 2013.

    zaslužijo si spanje v prenatrpanih zaporih, brez vseh privilegijev, za umivanje mrzlo vodo, pokvarjeno hrano in težaško delo pod prisilo tudi do 16 ur dnevno. če je kje kdo, ki bi znal izračunati vso škodo, ki so jo posledično storili, ...prikaži več bi bilo zanimivo videti vsaj rezultate, da bi jim zaplenili ta znesek so lahko zgolj sanje poštenih državljanov.