Slovenija
350 ogledov

Pri skavtih sum spolnega nasilja zoper mladoletne osebe

nahrbtnik gore hribi
V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) so bili v preteklem tednu obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih osebo s strani enega izmed njihovih prostovoljcev.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so do razjasnitve okoliščin osebo, zoper katero je bil podan sum, umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi. S pristojnimi organi bodo dejavno sodelovali za razjasnitev okoliščin, so zapisali v vabilu na današnjo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili odziv in ukrepe organizacije.

Starše mladih, ki bi bili lahko prizadeti, je vodstvo obvestilo in se pogovorilo z njimi, zagotovili pa so jim tudi ustrezno psihosocialno podporo, še navajajo. Staršem, skrbnikom in prostovoljcem so posredovali smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku.

Vzpostavili so tudi kontaktno točko, kamor se lahko lahko starši in skrbniki obrnejo s svojimi opažanji ali skrbmi o morebitnih odklonih.

Na ZSKSS medtem poudarjajo, da so kot vzgojna organizacija zavezani, da zagotavljajo varno okolje za svoje člane. "Kot organizacija smo zavezani k spodbujanju varnega okolja in vzgajanju svojih prostovoljcev in članov v nenasilni komunikaciji, prepoznavanju stisk in odgovornemu ravnanju," so še zapisali. Pri tem so poudarili, da se bodo v ZSKSS še naprej trudili ozaveščati, kakšno odgovornost nosi vsakdo, ki dela z mladimi, za njihovo varno odraščanje in celosten razvoj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • atamama 14:44 21.december 2023.

    Vse lepo in prav, kaj pa organi pregona? Nič? Ker po nekje določenem zaporedju bi morali ti prvi ukrepati, pa če so povabljeni ali pa ne, kajne?

  • sandi76 09:53 21.december 2023.

    Ne morejo iz svoje kože ?