Slovenija
29580 ogledov

V živilu nevarna bakterija, ki povzroča tudi smrt človeka

Pršut, odpoklic
Nov odpoklic potencialno nevarnega živila.

Podjetje Lidl Slovenija izvaja preventivni odpoklic pršuta v kosu znamke Naše nam paše, ki ga proizvaja Pršutarna s' Krasa, zaradi prisotnosti bakterije listeria monocytogenes.

Rok uporabe omenjenega živila je 8. 9. 2020, lot številka pa 506120. V Lidlu Slovenija so ob rednem internem preverjanju kakovosti omenjenega izdelka ugotovili prisotnost patogene bakterije listeria monocytogenes, ki povzroča bolezen listeriozo.

Kupce pozivajo, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo. V prodaji je bil pri Lidlu Slovenija, ki ga je že izločil iz prodaje. Izdelek lahko kupci vrnejo v katerokoli izmed Lidlovih trgovin, kupnino pa jim bodo povrnili tudi brez predložitve računa. Ostali izdelki znamke Naše nam paše proizvajalca Pršutarna s' Krasa, ki se prodajajo v Lidlu, niso zajeti v odpoklic, so še zapisali pri omenjenem podjetju.

Značilnosti listerioze, zaradi katere tudi v Sloveniji že več smrti

Listerija  (Listeria  monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo  jo  v  zemlji,  vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih, na svoji spletni strani pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza, torej bolezen živali, ki se prenaša na ljudi. Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila.

Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je   listerioza  eden od  vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi  okužbami in zastrupitvami z živili. V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska).

V  Slovenijije  bilo  v obdobju  od  leta  2005  do  2014  prijavljenih  80  primerov  listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let).

Pojasnilo:

Iz družbe Kras d.o.o., sporočajo, da Pršutarna s' Krasa, na katero se članek nanaša, nima nobene povezave z družbo Kras d.o.o.. Na trgu je namreč že prišlo do zmede, ker kupci izdelke Pršutarne s' Krasa zamenjujejo z izdelki Kras d.o.o.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • cgo 18:00 19.maj 2020.

    Okužba pri Listerioza kot hudo sistemsko obolenje z vnetjem možganskih ovojnic (meningitis) ter septikemijo in s celo 50-odstotno stopnjo smrtnosti. To se mora končati v Sloveniji z NIZKO CENOVNIMI MESNIMI IZDELKI. Urad za varno hrano je treba prevetriti, oziroma VEČINO ...prikaži več ZAMENJATI, (to bo verjetno naredila sedanja kmetijska ministrica PIVČEVA), ker dovolijo svojim » PRIJATELJEM veterinarjem«, ki so pograbili živilske industrije s pomočjo SLS ! Končati je treba ero tajkunov in zastrupilcev Slovenc

  • Avatar Jellilera
    Jellilera 00:24 19.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljši strani za zmenke seksa -- B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Adriat 20:16 18.maj 2020.

    Tega pršuta se pa spomnim kot včeraj. Kupil v Lidlu...najbolj nagravžen pršut ki sem ga kadarkoli jedel. Pa da ne bo pomote mi je Lidl več ali manj kar ok samo tole pa bilo bljak. Kolikor se spomnim je pisalo ...prikaži več poreklo mesa eu kar ne pomeni nujno da je slovenski. Dovolj je da je pakiran v Slo.