Slovenija
30967 ogledov

Odločitev je padla: V torek v šolo učenci prve triade po vsej državi

Janez Janša Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Janša: Razlike glede okužb med regijami niso več tako velike, ukrepi se bodo odslej sprejemali na ravni celotne države. Omejitve gibanja na regije medtem ostajajo.

Predsednik vlade Janez Janša je danes potrdil, da se odločitve, povezane z epidemijo, odslej ne bodo več sprejemale na regijski ravni pač pa na ravni celotne države. "V praksi to pomeni, da bo prva triada šol možna po celotni državi," pravi Janša. 

Vlada je sicer ugotovila, da je situacija z epidemijo še vedno resna, glede števila okužb Slovenija še vedno ostaja v evropskem vrhu. Nova različica koronavirusa, ki je odkrita v Sloveniji, vpliva na potek epidemije in zmanjšuje pozitivne trende, ki pa so še vedno pozitivni, vendar ne tako izrazito kot pretekli teden.

"Kar se je premenilo je, da se razširjenost virusa zelo znižala, še pred kratkim so bile velike razlike po številu okužb med statističnimi regijami, 1:3 ali celo več, zdaj pa je teh razlik zelo malo, to je glavni razlog, da se je celotna država bolj približala oranžni kot pa črni in ta oba elementa sta pripeljala do odločitve, da ukrepov sproščanja ne vežemo več regijsko. Spremembe, ki so sprejete ali še bodo sprejete, se bodo nanašale na celotno državo. ne vežemo v te času več regijsko," je pojasnil Janša. 

Spremembe ukrepov se bodo odslej uveljavljale za vso državo, ne več po regijah. Če pa bo razlika med regijami glede okužb spet narasla, se bodo ukrepi sproščali v regijah z boljšo epidemiološko sliko, je pojasnil Janša. 

"Ni več črnih in rdečih regij"

"Spremembe, ki bodo ta teden sprejete, glede na veljavnost posamičnih odlokov, se bodo nanašale na celo državo. Prva triada osnovnih šol bo možna tako, kot je doslej veljala za rdeče regije. Enako velja za predšolsko vzgojo in vsa sproščanja gospodarskih dejavnosti, ki so bila doslej možna le v rdečih regijah. Celotna država je bližje oranžni barvi, kot črni, kar omogoča večjo fleksibilnost kljub bojazni novih verzij virusa, zaradi katerih nekatere države ukrepe celo zaostrujejo," je pojasnil Janša. Omejitve gibanja na regije še ostajajo. 

Sproščanje dejavnosti ob predhodnem testiranju

Zvečer imajo ministri sestanek s predstavniki gospodarstva o možnem manevrskem prostoru za sproščanje nekaterih dejavnosti ob predhodnem testiranju. "To se po Evropi kaže kot nišna možnost za opravljanje dejavnosti. Obžalujemo, da se v Sloveniji ravno ta ukrep, ki bi omogočal določeno sproščanje, na vse načine diskreditira, ne da bi se naredila primerjava z drugimi državami, kjer so ti ukrepi učinkovito uporabni," je poudaril predsednik vlade.

Stroka za odprtje šol do 5. razreda po vsej Sloveniji

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal prvi epidemiolog v državi, Mario Fafangel, so vladi predlagali, da se pri množičnem testiranju takoj začne preverjanje z zanesljivejšimi PCR testi tiste hitre teste, ki so pozitivni rezultat pokazali pri osebi brez simptomov. Fafangel je opozoril, da v nekaterih regijah epidemiološka krivulja močno niha, čeprav večjih odstopanj v podatkih ni, kar je treba razumeti z vidika majhnosti Slovenije. Zato epidemiologi priporočajo ukrepe, ki zaobidejo klasični semafor, kot ga je postavila vlada za sproščanje omejitvenih ukrepov in predlagajo odprtje šol v vseh regijah za učence do 5. razreda ter ukinitev omejitev gibanja na regije in občine. Fafangel meni tudi, da  epidemiološka ura, prepoved gibanja med 21.00 in 6.00 zaradi drugih uveljavljenih ukrepov, ni smiselna. 

Janša: Treba je slišati še druge strokovnjake

Vlada bo o teh razlogih razpravljala prihodnji teden, je povedal Janša. "Tudi z vidika dejstva, da in če smo optimisti lahko upamo, da bomo dosegli oranžno barvo, če pa dosežemo oranžno barvo, so predlogi avtomatsko dejstvo," pravi Janša.

Je pa glede nekaterih predlogov treba slišati še drugo mnenje, šolniki se namreč zavzemajo, da bi dali prednost zadnjim letnikom osnovnih in srednjih šol, pravi Janša. Prav tako pa naj ne bi predlogov Maria Fafangla, predstojnika Centra za nalezljive bolezni  podpirali vsi člani strokovne skupine, še trdi Janša.
 Kot pravi Janša, do prihodnjega tedna pričakuje uravnoteženo mnenje stroke. Napoveduje pa, da prihodnji ukrepi ne bodo bistveno odstopali od zastavljenega semaforja, saj bi to lahko vodilo v preveliko zmedo in dolgotrajno epidemijo.

Ali potem epidemiologe sploh še potrebujemo?

Na vprašanje, ali glede na izdelan semafor sproščanja ukrepov, sploh še potrebuje, Janša odgovarja. "Ta načrt je bil sprejet s sodelovanje in na predlog epidemiološke stroke, ni si ga izmislila vlada. Res je, da smo preučili podobne načrte v drugih EU državah, kjer pa so bili ti načrti prav tako sprejeti v sodelovanju s stroko. Mislim, da bi morala biti stroka glede boju z epidemijo v drugih evropskih državah na enaki valovni dolžini."

Zmeda zaradi hitrih testov

Od začetka se zavedamo, da podatki o številu okužb niso do zadnje številke natančni, zmedo glede hitrih testov v preteklih dneh komentira Janša in dodaja, da vlada zaradi nekaj primerov, o katerih smo poročali v zadnjih dneh, ni odločala drugače, kot bi sicer: "Vedno gre na povprečje. Četudi so od danes do jutri odstopanja, se v tedenskih rezultatih izenači. Nihče ni trdil, da so hitri testi sto odstotno zanesljivi, niti jih ne enačimo s PCR testi."

Na vprašanje, zakaj popravkov niso vnašali v sistem, Janša odgovarja, da je Fafangel obljubil, da bodo zadevo danes uredili: "Upam, da so to uredili in da ne bo prihajalo do zamud. Upam, da se bo jasno vedelo, da če je nekdo testiran s hitrim testom, nato pa naknadno s PCR testom, da velja zadnji test. Ne zato, ker je zadnji, ampak ker je bolj zanesljiv."

Komentarjev 7
  • stane3 03:31 05.februar 2021.

    Janezek ne ukinjaj stvari ker potem ti bo zmanjkalo dinarčkov.Kje boste pa reveži potem kasiral.Puske,topove,tanke,maske ,respiratorje.cepiva,testerje,igle za testiranje,ves kolk je to dnrja od porovizije.Če boš pa to ukinu kaj bo pa pol.Samo tvoja ubog plača.Pusti rajo neka plati kad ima.

  • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 19:28 04.februar 2021.

    Ako se one Twito ne premislijo!

  • Albatroz 19:27 04.februar 2021.

    Celotno epidemijo vodi samo JJ vsi ostali so samo figure ki se z nijim v večini strinjajo.