Slovenija
25 ogledov

V znamenju sodelovanja

Na koprski sobotni povorki bo na ogled 13 skupinskih mask in 15 vozov. Nedeljska Žurnal24 main
Pustovanje. Po vsej regiji ne bodo manjkale povorke, plesi in rajanja.

Tretji Istrski karneval bo, potem ko sta ga lani priredili le občini Koper in Piran, v znamenju sodelovanja vseh treh obalnih občin. Za pustno vzdušje bodo sicer poskrbeli že danes v Rakitovcu, kjer bo od 10. ure Pust kur en bot.

Pust
Izvor
. Izraz "pust" je verjetno nastal iz "mesopust", to je iz "meso" in "postiti se" ali iz "meso" in "pustiti", kar bi bil prevod italijanskega izraza "carneleva" v pomenu "opusti meso".

Program Istrskega karnevala se bo nadaljeval v petek, 4. marca, ko bo v Izoli in Piranu pust prevzel oblast; ta bo trajala vse do njegovega pokopa, ki bo v sredo, 9. marca, pri Belem Križu ter v zadružnih domovih v Dekanih in Čežarjih. Sobota in nedelja bosta prežeti s pustovanji, otroškimi rajanji in pustnimi plesi. Podroben program je na spletni strani Istrski-karneval.si.

Pestro tudi na Goriškem
Šempeter pri Gorici, v katerem se bo tudi letos pustovalo v sodelovanju s Sovodnjem ob Soči, bodo v soboto, 5. marca, zgodaj popoldne preplavile maske: najprej bo sprevod otroških mask, sledili pa bodo skupinske maske in vozovi. Podroben opis prireditev najdete na spletni strani Kstmsempeter-vrtojba.si.

Z malo sredstvi

Na Krasu bo letos že 44. pustovanje, in to kljub le osmim tisočem evrov, ki jih je deželna uprava namenila letošnjemu Kraškemu pustu; sredstev je manj za kar 60 odstotkov. Vrhunec na Opčinah bo v nedeljo, 5. marca, ob 14. uri, ko bo na vrsti povorka z osmimi vozovi in desetimi skupinskimi maskami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.