Slovenija
13 ogledov

V zraku 60 milijonov

V prejšnjem Kanglerjevem mandatu je poslovanje občine nadziral Stanislav Brglez Žurnal24 main
V petkovi štajerski izdaji tiskanega Žurnala pišemo: Skrivalnice. Poročilo nadzornega odbora še vedno v predalu. Tudi v ponedeljek ga nihče ne bo predstavil.

Maribor. “Poročilo smo končali že junija, ampak ga župan ni želel dati na dnevni red seje mestnega sveta,” pravi Stanislav Brglez, dosedanji predsednik nadzornega odbora mariborske občine. Kot pojasnjuje, Kangler tega ni želel storiti, ker je bilo pred volitvami, v poročilu pa ga niso hvalili.

Neizterjanih za dobrih 800 tisoč evrov glob
Pomanjkljivosti.
Nadzorni odbor je v poročilu izpostavil tudi pomembnost redarske službe. “Lani je služba izdala 16.439 plačilnih nalogov, na račun občine pa je bilo vplačanih 613.552 evrov prihodkov. Zaradi neučinkovitih postopkov izterjave in koordiniranja postopkov z Davčno upravo RS je nadzorni odbor v preteklosti opozoril na pomanjkljivosti, ki jih služba letos odpravlja. Enaintridesetega decembra so terjatve iz naslova glob znašale 849.393 evrov.”

“Na seji nimam kaj iskati”
Tako bodo imeli mestni svetniki poročilo nadzornega odbora o nadzoru zaključnega računa proračuna mariborske občine za lani na mizi šele na ponedeljkovi seji, skupaj z zaključnim računom za lani. Brglez poročila, ki ga je pripravil, ne bo predstavil: “Na sejo ne bom prišel, ker tam nimam kaj iskati.” Na mariborski občini pa so na vprašanja, zakaj bo poročilo predstavljeno pet mesecev pozneje, kot je bilo pripravljeno, in kdo ga bo predstavil, odgovorili le: “Poročilo nadzornega odbora je le priloga k zaključnemu računu in ne bo posebej obravnavano.”

Po poslovniku nadzornega odbora Mestne občine Maribor člani nadzornega odbora o svojih ugotovitvah enkrat na leto poročajo mestnemu svetu in županu ter podajo priporočila za odpravo nepravilnosti ali izboljšanje poslovanja. Letos člani nadzornega odbora mestnemu svetu niso poročali.

“To je škandal!”
Najbolj v nebo vpijoča nepravilnost so neprevzete investicije oziroma končani objekti, ki niso prevzeti. To je škandal!” pravi Brglez. V poročilu je zapisano, da končni obračuni niso izvedeni za 330 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 60 milijonov evrov. “Nekdo na občini ni opravil svojega dela. Dokončane objekte je treba tehnično prevzeti. Občina teh objektov – več kot 100 jih je – nima vknjiženih v osnovna sredstva občine, s tem ni pravilno knjiženo občinsko premoženje in ni realno prikazana amortizacija,” pojasnjuje Brglez.

Nimam več volje, da bi nadaljeval delo v nadzornem odboru, posebej pa me tudi nihče ni prosil. Sicer nisem bil posebno prijazen, vendar nadzorni odbor ne more biti prijazen.
Stanislav Brglez

Brglez čaka na zamenjavo
Brglez pa se z mesta predsednika nadzornega odbora poslavlja. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki ji predseduje Tanja Vindiš Furman, direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor in članica stranke SLS, bo v ponedeljek mestnemu svetu v imenovanje za njegovega naslednika predlagala Jožeta Glogovška, člana Verličeve Ekipe za Maribor, ki v mestnem svetu tvori koalicijo z županom Francem Kanglerjem. Glogovšek je doktor ekonomskih znanosti, nekdanji redni profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in nekdanji predsednik uprave Nove KBM. Sicer pa bo komisija predlagala še podpredsednika in pet članov nadzornega odbora.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.