Slovenija
38 ogledov

V zraku kar dve novi stranki

Franci Zavrl, Janez Janša, JBTZ Saša Despot
Levo menedžerji. V Slovenijo 2020 kot civilno gibanje naj bi se neuradno združevali nezadovoljni menedžerji. Desno izobraženci. Urbane izobražene volilce naj bi poskušala ujeti Virant in Turk.

"Veste, da sem že resno razmišljal o tem, da bi se, če Janezu spodleti, resno vrgel v to. Imam še dvanajst let časa do naslednjih volitev in mogoče bi se res. Vsekakor bi se ukvarjal s prihodnostjo in ne s preteklostjo," se je Franci Zavrl v šali odzval na vprašanje, ali razmišlja o ustanovitvi stranke Slovenija 2020.

Neuradno da, uradno nič
Zavrl je vprašanje odprl, ko je dejal, da se na kosilu z Janezom Janšo in Davidom Tasićem ne bodo pogovarjali o Tomažu Ertlu: "Po mojem se je treba usmeriti v prihodnost in razmišljati o letu 2020. Kaj bo Slovenija leta 2020? To je vprašanje, ki me kot državljana in gospodarstvenika danes zanima."

Prostora za novo stranko je dovolj na vseh straneh.
Žiga Turk

V političnih krogih namreč že nekaj tednov krožijo informacije, da se z vladnim reševanjem krize nezadovoljni menedžerji igrajo z zamislijo, da bi se pod imenom Slovenija 2020 v prihodnje pomerili tudi na volitvah in poskušali prevzeti oblast.

Podatek so neuradno potrdili v krogih mladih menedžerjev iz Združenja Yes, kjer so se o takšni ideji neformalno že pogovarjali, njihov predsednik Andrej Nabergoj pa je na Facebooku ustanovil skupino Slovenija 2020. V tem krogu se omenjata še odvetnik Miro Senica in prvi mož Kapitalske družbe Borut Jamnik.
Pristaša Slovenije 2020 naj bi bila tudi prva moža največjih gospodarskih subjektov v državi, šefa Mercatorja in Petrola Žiga Debeljak in Aleksander Svetelšek.

Menedžerji molčeči
Obema smo poslali SMS-sporočilo, ali bi bila pripravljena nastopiti na volitvah in ali menita, da bi nas iz recesije lahko rešili le sposobni menedžerji.

Matej Lahovnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Čeprav je bilo vprašanje namenjeno menedžerjema osebno, sta se namesto njiju odzvala v podjetjih pristojna za stike z javnostmi, ki sta jima menedžerja sporočili posredovala. Sandi Salkič nam je v imenu Svetelška sporočil, da o projektu Slovenija 2020 ne ve ničesar in da ne namerava kandidirati nikjer. Mercatorjeva Barbara Stegel pa je odgovorila, da Debeljak nima političnih ambicij, saj je bila uprava Mercatorja pred kratkim imenovana na nov petletni mandat in se namerava do 2015 ukvarjati z tem. Vprašanje, ali bi bili menedžerji rešitelji iz krize, je ostalo brez 
odgovora.

Virant + Turk + Lahovnik?
Na drugi strani pa naj bi o povezovanju v novo stranko, s katero bi pritegnila urbano izobraženo populacijo, razmišljala predsednik Zbora za republiko Gregor Virant in Žiga Turk, pisec strategije SDS. V kombinaciji se omenja še Pahorjev gospodarski minister Matej Lahovnik, ki se je že pred časom oddaljil od stranke Zares.

"Ne komentiram," se je odzval Turk, ki sicer pravi, da je za novo stranko "prostora dovolj na vseh straneh". Podobno meni tudi Virant: "Za neko pametno stranko je na tržišču vedno prostor." Dejal je, da ga o povezovanju s Turkom in Lahovnikom sprašujejo kar naprej, in hkrati, da to ne drži, saj se že dolgo niso slišali. "Nikoli ne reci nikoli," si pušča odprta vrata, a ga aktivnejši odhod v politiko za zdaj iz osebnih razlogov ne zanima, saj zahteva tudi spremembo življenjskega sloga. Dodal je, da Zbor za republiko ostaja civilnodružbeno 
gibanje.

Lahovnik na sms-vprašanje o povezovanju s Turkom in Virantom ni odgovoril.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.