Slovenija
25 ogledov

V zraku visi več kot tisoč služb

V šolskih klopeh Dejan Mijović
Normativi. Ministrstvo zdaj predlaga tretjino manj odpuščenih, a vztraja pri znižanju plač v šolah.

Danes se nadaljujejo pogajanja o normativih med sindikati in ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ). Poleg odpuščanj MIZKŠ predlaga znižanje plač šolnikov za od osem do deset odstotkov.

Manj dela, manj plačila

Državna sekretarka Mojca Škrinjar potrjuje, da držijo opozorila sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), da je bilo sprva predvideno odpuščanje 1.744 zaposlenih. Od tega naj bi bilo po navedbi Sviza 620 učiteljev, 943 zaposlenih v podpornih službah in 348 čistilk. "To je bila ena od hipotez, a obstajajo druge možnosti," pravi Škrinjarjeva. Nov predlog predvideva okoli 1.100 odpuščenih. Delovne obveznosti učiteljev naj bi se povečale. To ne pomeni, da bi se povečal obseg dela, temveč le, da ne bi dosegali normativov, zaradi česar bi se jim znižale plače. Branimir Štrukelj iz Sviza opozarja, da "so plače javnih uslužbencev podvržene enotnemu sistemu. Na arbitrarno urejanje ne pristajamo".

Odločitev za nesoglasje

Škrinjarjeva zagotavlja, da se za učence skozi šolsko leto ne bo nič spremenilo: "Učitelji se ne zamenjajo, ni združevanja razredov, prav tako ne bistvenih sprememb v urnikih in programih." Ključne spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja naj bi sicer državni zbor obravnaval po nujnem postopku, saj MIZKŠ vztraja, da morajo ukrepi začeti veljati v začetku februarja oziroma najpozneje 1. marca. Sviz bo zato zahteval pojasnilo MIZKŠ, ali to pomeni, da odstopajo od pogajanj. "To je odločitev za nesoglasje in sami bodo nosili posledice," pravijo. Škrinjarjeva meni, da je dogovor nujen, ker je treba zaščititi ravnatelje, ki bodo morali program izpeljati kljub manj sredstvom.

Komentarjev 7
  • mirko 15:43 10.januar 2013.

    Pred tridesetimi leti sem hodil v šolo, kjer nas je bilo v razredu povprečno 35 učencev. Vsi smo idelali šolo, pridobili poklice in doštudirali. Koliko jih danes sedi povprečno v razredu ?! Koliko jih danes dokonča študij ?!! Ali se ...prikaži večse res borijo za kvaliteto učenja učencev ? Mislim da se učitelji borijo za svoje službe in predvsem za nizke delovne normative.

  • anastasia 11:22 10.januar 2013.

    Kje gospod? V pisarnah državne uprave ali v posebnih socialnih zavodih???

  • anastasia 11:20 10.januar 2013.

    Gospod, ali imate samo slabe spomine na svoja šolska leta mogoče? In zato posplošujete?