Slovenija
25 ogledov

V ZSSS zadovoljni z novelo

Žurnal24 main
Predlog novele zakona o zaposlovanju in delu tujcev, gre po mnenju ZSSS "v pravo smer" in opozarjajo na potrebo po nadzoru izvajanja zakona.

Po besedah izvršnega sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko, ureditev položaja migrantov pomeni tudi varovanje položaja slovenskih delavcev. Zorko pričakuje, da bodo pristojni organi, predvsem inšpektorat za delo, zakonu namenili posebno pozornost in poskrbeli, da se bodo spremembe uveljavile v praksi.

Predlog novele predvideva, da delavcu za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja ne bo več treba delati neprekinjeno dve leti pri istem delodajalcu, ampak bo pogoj vsaj 22-mesečna neprekinjena zaposlitev pri kateremkoli delodajalcu. Ta pa bo moral pred izdajo delovnega dovoljenja dokazati, da ima poravnane davke in prispevke.

Novost tudi za izobražene kadre
Novela v slovensko zakonodajo prinaša modro karto za visoko kvalificirane delavce, pri čemer pa prvi mož ZSSS Dušan Semolič opozarja, da bo sicer imela pozitivne učinke za države, ki takšen kader potrebujejo, da pa je slaba plat te zgodbe, da bo to "izčrpavalo že tako revne države".

Imajo svoje predloge
V ZSSS pa predlagajo tudi svoje popravke zakonskega predloga. In sicer da bi bili do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti upravičeni tudi dnevni migranti, ki v Sloveniji nimajo prebivališča, saj da v Sloveniji plačujejo tudi vse prispevke za zavarovanje za primer brezposelnosti.

Poleg tega pa bodo predlagali še, da bi lahko delavec, ki izgubi delo, ostal v Sloveniji, dokler bi bil upravičen do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti, s čimer bi mu omogočili, da si sam poišče novo delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.