Slovenija
43 ogledov

V Zvezi bank legalizirali denar Karnerjevih?

mihael karner Žurnal24 main
Nekateri odgovori na vprašanja o poslih Mihaela Karnerja, ki še vedno čaka na odločitev avstrijskega sodišča o izročitvi ZDA zaradi domnevno nelegalnega trgovanja s steroidi, bi se lahko skrivali tudi v poslovalnici Zveze bank v Pliberku.

Vodstvo celovške banke je pred časom prekinilo delovno razmerje z enim od uslužbencev poslovalnice Zveze bank v Pliberku, in sicer zaradi nekaterih domnevno spornih transakcij, ki naj bi jih uslužbenec opravil za Karnerja, piše Dnevnik. Neuradno so izvedeli, da naj bi uslužbenec iz sefa, ki naj bi ga najela oseba iz Karnerjevega kroga, večkrat dvignil gotovino in jo nato nakazoval na različne račune, s čimer naj bi poskušal prikriti izvor denarja. Za njegovo početje naj bi kmalu po januarskem pridržanju Mihaela Karnerja, ki mu ameriške oblasti očitajo tudi utajo davkov in pranje denarja, in njegove soproge Alenke Karner izvedeli tudi v vodstvu Zveze bank v Celovcu.

Uslužbenec v banki ne dela več

Uradnih informacij, koliko nakazil je opravil uslužbenec in ali so ta končala tudi na računih v Sloveniji, za zdaj ni. Ko so Dnevnikovi novinarji v poslovalnici Zveze bank v Pliberku spraševali po uslužbencu, sicer uglednem koroškem Slovencu, so zaposleni zatrdili, da pri njih ne dela več. Molčijo tudi na celovškem sedežu banke in "v skladu s poslovno politiko Zveze bank pri tovrstnih vprašanjih ne dajejo izjav".

V banki molčijo

V Zvezi bank niso potrdili in tudi ne zanikali, da naj bi uslužbenec na račune banke polagal gotovino iz trezorjev v Karnerjevi lasti, da sta uslužbenec in Zveza bank zaradi zadeve Karner v kakršnem koli postopku pred avstrijskimi preiskovalnimi organi in da z njimi v teh postopkih sodelujejo.

Karnerjevemu odvetniku Marku Bošnjaku iz odvetniške pisarne Čeferin "o poslovanju, ki ga omenjate, ni znano nič". Že leta 2005 je bilo sicer na ameriških spletnih straneh, ki so svarile pred prodajalci domnevno ponarejenih steroidov, mogoče najti podatek, da je Marjeta Slivnik, mama Alenke Karner, lastnica poštnega predala v Pliberku, še navaja časnik.

Možna pot legalizacije denarja

Preučitev domnevne poti denarja od prodaje steroidov do "prelivanja" v bančni sistem bi lahko odkril sledi premoženja Karnerjevih v drugih državah, tudi Sloveniji. V začetku marca so iz policije sporočili, da "zaradi sumov kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja poteka tudi finančna preiskava, ki poleg posameznih transakcij zajema tudi promet z nepremičninami in identifikacijo drugega premoženja", domnevne nepravilnosti pri finančnih transakcijah in nezakonitem prirastu premoženja pa sta preverjala tudi urad za preprečevanje pranja denarja in Durs.

Neznana oseba naj bi septembra 2010 na 316 kvadratnih metrov veliki vili v Rožni dolini, ki je od leta 2006 v lasti družine Karner, vpisala zemljiški dolg v višini pet milijonov evrov, pri čemer bi lahko šlo za poizkus legalizacije denarja, ki naj bi ga Karner zaslužil z domnevno nezakonitimi posli.

Komentarjev 2
  • Alena 09:55 04.junij 2012.

    me zanima, zakaj ima trak na očeh kot kakšen zoro ????

  • dd 09:43 04.junij 2012.

    So Jankovičevi sorodniki?