Slovenija
46092 ogledov

V zvezi s stavko se je oglasil Mirko Tuš, sindikat je pobesnel

V torek se je Mirko Tuš takole sproščeno sprehajal v Barceloni, včeraj pa ga je,
1/2
Žurnal24 main
V okrog 80 Tuševih trgovinah bodo jutri stavkali, trgovine naj bi bile zaprte. Gre najbrž za največjo stavko v trgovini pri nas, poleg tega pa na enega od dni, ko si trgovci obetajo največji izkupiček.

Ustanovitelj Tuša Mirko Tuš, ki je še vedno petinski lastnik podjetja, je zaposlenim danes poslal dopis, nad katerim so v sindikatu zgroženi. Sporočajo mu, da se ne bodo pustili "ustrahovati ljudem, ki so družbo pripeljali v slab položaj in od nas zahtevajo požrtvovalnost, ki služi izključno kapitalistom, ki se sami nikoli niso odrekli ničemur za izboljšanje našega položaja, nas pa so puščali v revščini in bedi"!

“Dragi Tuševke in Tuševci, globoko sem razočaran in težko verjamem, da ste pripravljeni s stavko na zadnji delovni dan v decembru prispevati k uničevanju Tuša. 30 let smo skupaj gradili to podjetje. Ko nam je šlo dobro, sem v podjetju vedno poskrbel za nagrade in pošteno plačilo. In tudi v teh zadnjih letih, ko smo imeli težke čase, smo plačevali več, kot bi mogli po kolektivni pogodbi. Ali vam je res vseeno za Tuš? Ali se boste pustili manipulirati nekim aktivistom, ki sploh niso zaposleni v našem podjetju in nimajo kaj izgubiti, če gre Tušu slabo?" je napisal Mirko Tuš.

Zaposlene opozarja, da bo kupec jutri odšel h konkurenci in ga bodo težko dobili nazaj, sindikaliste pa obtožuje, da zaposlene izkoriščajo za pet minut slave in da jih ne bo nikjer, ko bo šlo kaj narobe in bodo delavci iskali novo službo. Stavka naj bi povzročila, da v prihodnje ne bo več denarja za plače, če bodo jutri delali pa naj bi bila njihova prihodnost "bolj sigurna".

V sindikatu so nad Tuševim dopisom zgroženi. Spomnili so, da je večinski delež v Engrotušu "izgubil zaradi pretiranega zadolževanje firme, obsojen pa je bil tudi zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri prodaji blagovnih znamk Tušmobil in Tuš Telekom".

"Si delavke, ki med prazniki delamo tudi 10 ur na dan, brez uvajanj in skačemo iz oddelka na oddelek, ker nas je premalo, si krajšamo odmore, da bo vse storjeno, res ne zaslužimo osnovne plače, ki bi bila enaka minimalni? Je prav, da se odrekamo našim osnovnim pravicam, da matere samohranilke s trenutno plačo komaj pridemo čez mesec? Nam Mirko Tuš, ki je sam prispeval k uničevanju podjetja, na naš račun dobro živi in ga skrbi le dobiček od prodaje firme, lahko brez sramu reče, da naša zahteva po minimalni plači ogroža podjetje? Lahko zahteva našo zvestobo 'njemu osebno'?" je sindikat napisal na Facebooku.

To je nedopustna grožnja, Tuša bodo prijavili

"Poslovodje naj bi na elektronski naslov Mirka Tuš odgovorile, ali bo njihova trgovina zaprta - in prispevala k uničenju Tuša - ali odprta - in ostala zvesta Mirku Tušu. Takšne grožnje so nedopustne in tudi prepovedane. Pristojnim organom, inšpektoratu in policiji, bomo zato podali prijavo zoper Mirka Tuša. Poslovodje pa pozivamo, da na to sporočilo ne odgovarjajo, ampak podatke o številu stavkajočih, kot dogovorjeno, sporočajo stavkovnemu odboru, ki bo informacije posredoval upravi," so še zapisali.

"Ne bomo se pustile ustrahovati ljudem, ki so družbo pripeljali v slab položaj in od nas zahtevajo požrtvovalnost, ki služi izključno kapitalistom, ki se sami nikoli niso odrekli ničemur za izboljšanje našega položaja, nas pa so puščali v revščini in bedi!" so še dodali.

Dan Juvan: Tako pisanje nima mesta v sodobni družbi

"Današnje pismo Mirka Tuša zaposlenim v podjetju, s katerim izvaja pritiske nad stavkajočimi, se mi ne zdi primerno. Pri stavki zaposlenih gre za legitimno prizadevanje za izboljšanje delavskih pravic in položaja v podjetju, ki se razrešuje med upravo in stavkovnim odborom. Moralizirajoč ton o tem, kako stavkajočim ni mar za podjetje in kako so se pustili zavesti aktivistom, nima mesta v sodobni družbi, ki priznava pravico do stavke, in v kateremkoli podjetju, ki razume pomen dobrih odnosov z zaposlenimi. Stavka je ustavna pravica, zakonsko opredeljena kot organizirana prekinitev dela delavcev za uresničevanje njihovih ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela. Pozdravljam pogum organiziranih delavk in delavcev Tuša ter njihova prizadevanja za dostojne zaposlitve, z zahtevo na čelu, da morajo biti osnovne plače delavk in delavcev določene vsaj na ravni minimalne plače. Delavsko organiziranje je temelj razvoja in obrambe delavskih pravic; pravica do stavke pa je osnovna. Verjamem, da bo morebitno oviranje stavke ali kršenje pravic delavcev s strani stavkajočih prijavljeno inšpektoratu za delo, od katerega se pričakuje tudi ažurno ukrepanje," je dopis Mirka Tuša zaposlenim komentiral državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan.

Sindikat se je za stavko odločil, ker uprava ni pristala na zvišanje plač. Najprej so zahtevali osnovno plačo v višini 1450 evrov, nato so zahtevo omilili na minimalno bruto plačo, ki je 1203,36 evra, uprava jim je ponudila 1150 evrov bruto.

Katere trgovine bodo zaprte, še ni znano, na spletni stran Tuša kupce v petek popoldan ob štirih še vedno vabijo takole: "Ujemite še zadnjo priložnost za prednovoletne nakupe. Naše trgovine in franšizne prodajalne so v petek, 29. 12., in soboto, 30. 12. 2023, odprte po običajnem delovnem času." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • stajerc200 18:04 30.december 2023.

    G.Tuš, ti si kupec storitev in kupec je kralj!! Ti si ustvaril Tuš in zdaj ti neke rdece seronje,ki delavce molzejo za članarino, solijo pamet. Naj tile socialistični sindikalisti pokažejo svoje plačilne liste delavcem,če upajo. Potem boste videli,da delavci z ...prikaži več denarjem filajo riti tem sindikalnim zdraharjem. Mirko, zapei firmo,pa se naj sindikalistom zahvalijo za borzo!

  • stajerc200 17:56 30.december 2023.

    Nesramna manipolacija sindikalistov, ki v večini sploh niso Tuševi delavci, ampak socialistični zdraharji,ki nimajo pojma o tem,da je potrebno denar pridelati. Vsakdo imam možnost iti drugam in dela ter delovnih mest je na pretek...vladajoča leva kamarila trdi,da imamo premalo delavcev,pa ...prikaži več je zato potrebno uvažati migrante. Tudi to je dokaz za lažnjivost leve vlade.

  • Trtamrta 12:20 30.december 2023.

    Prokleti lopovski tajkun. Pokradel oropal nateg.. pa se kaj vec. In zdej no on pameten. Spiz... v Brazlijo kamor si prenesel nakradeni keš v svoje apartmaje in privat plažo pa tam ostan. Pras.. se obsojen ni bil za vse kar ...prikaži več je naredil. Ma mrrrrrrssssssshhhhhhh