Slovenija
2257 ogledov

Vaja: Letalo s 70 ljudmi na krovu strmoglavilu na Kočni

Letalska nesreča Epa
Na mejnem območju pobočja Kočne in Planine Seča v Sloveniji ter Avstriji se začenja mednarodna vaja zaščite in reševanja.

Namen vaje Letalska nesreča Karavanke 2019, ki bo potekala do nedelje, njena predstavitev pa bo v soboto, je krepitev sodelovanja slovenskih, avstrijskih in italijanskih organov. Vajo bodo izvedli na predpostavki, da je letalo, ki ima na krovu 70 ljudi, med letom iz Münchna v Zagreb zašlo v težave. Posadka obvesti avstrijsko podjetje za kontrolo zračnega prometa o tehničnih težavah, potem pa kontrolor ne more več vzpostaviti stika z letalom, ki obenem izgine z radarskega zaslona.

Glede na predvidevanje, da je letalo strmoglavilo, in glede na zadnjo znano lokacijo letala, kaže, da je letalo padlo na območju Slovenije. Kontrolor o tem takoj obvesti pristojne službe v Avstriji in Sloveniji. V obeh državah stečejo postopki za iskanje pogrešanega letala. Ob nesreči pa je na avstrijski strani izbruhnil tudi večji požar, za gašenje katerega je Avstrija za pomoč prosila Italijo.

Gre za zaščitno-reševalno mednarodno vajo, katere namen je krepitev sodelovanja slovenskih, avstrijskih in italijanskih organov, služb, enot in drugih operativnih sestavov za zaščito, reševanje in pomoč na področjih pripravljenosti, medsebojnega obveščanja, nudenja prve pomoči, nudenja mednarodne pomoči ter interoperabilnosti reševalnih enot in služb pri odzivanju na nesreče ter medsebojnega sodelovanja preiskovalnih in drugih služb.

Vaja bo potekala od danes do nedelje. Predstavitev vaje za vabljene goste in novinarje bo v soboto ob 13. uri na travniku za planinsko kočo Dom Pristava v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami. V soboto so vadbene aktivnosti sicer predvidene od 6. do predvidoma 17. ure. V tem času bo prosto gibanje na območju vaje iz varnostnih razlogov omejeno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.