Slovenija
35 ogledov

Vajgl:" Kaj skriva Maroko?"

Ivo Vajgl ni zadovoljen s kompromisom. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
"Evropski poslanci po prihodu na letališče v Casablanci obravnavani na nesprejemljiv in nehuman način," je dejal Ivo Vajgl.

Po tem, ko so maroške oblasti 6. marca letos po izstopu iz letala v Casablanci zavrnile delegacijo poslancev Evropskega parlamenta pod vodstvom evropskega poslanca Iva Vajgla in jim onemogočile obisk zasedene Zahodne Sahare, so se evropski poslanci danes na posebni novinarski konferenci v Strasbourgu podrobneje odzvali na dogodek, predvsem pa na stanje človekovih pravic v Zahodni Sahari.

Ivo Vajgl je o neljubem dogodku med drugim dejal, da so bili evropski poslanci po prihodu na letališče v Casablanci obravnavani na "nesprejemljiv in nehuman način, kot bi bili kriminalci, morda ‘de luxe’ kriminalci, v vsakem primeru pa kot kriminalci. Nesprejemljivo je, da maroške oblasti evropske poslance delijo na dobre in slabe."

Pismo maroškega veleposlanika pri EU, ki jih je, ko je bila delegacija že na poti v Maroko, obvestil, da niso dobrodošli, je Vajgl ocenil, kot „izjemno arogantno”.

Ob tem se je Ivo Vajgl tudi vprašal, "kaj skriva Maroko? Zakaj imajo le deklarirani prijatelji Maroka dovoljenje za obisk Zahodne Sahare?” in sklenil “Po tem, kar se je zgodilo delegaciji, Maroka ne smemo obravnavati kot demokratične države, kjer se človekove pravice spoštujejo."

Maroko krši človekove pravice

Ob tem velja omeniti, da sta bila evropska poslanca Willy Meyer in  Antonio Massip Hidalgo prisotna na sojenju štiriindvajsetim sahravijskim aktivistom iz taborišča Gdeim Izik, ko so jim bile izrečene visoke zaporne kazni, tudi dosmrtna, in sta ocenila, da sojenje ni zagotavljalo spoštovanja pravic obsojencev, kot je domneva nedolžnosti, pravica do zagovora, pravica do poštenega sojenja, pravica do neodvisnega sodnega postopka, ...

Poleg že omenjenega končnega poročila posebnega poročevalca Združenih narodov Juana Mendéza, ki opisuje primere hudih kršitev človekovih pravic v Maroku in na zasedenih območjih Zahodne Sahare, velja spomniti tudi na poročilo ameriškega State Departmenta, ki je jeseni lani v poročilu ameriškemu Kongresu kritiziral Maroko zaradi kršitev človekovih pravic v Zahodni Sahari in o tem izrazil veliko zaskrbljenost, je zapisano na spletni strani Iva Vajgla.

Komentarjev 4
  • pikijakob 15:41 04.februar 2014.

    Vajgl, tudi ti kršiš človekove pravice. to kar si izglasoval v evro parlamentu s kacinom in petrletom je zložin nad lastnim narodom. to da se zavzemaš za onesnaževalce pa je tudi sramota, ki te bo pokopala. odstopi in nehaj delat ...prikaži več škodo na naš račun.

  • feferon 15:14 13.marec 2013.

    Saj niso nori tako kot mi, da bodo vsakemu kurcu pustili, da se vtikuje v njihove zadeve!

  • gornik 19:13 12.marec 2013.

    Kdo pa še ljubi CK ZK . VSeverni Koreji bi prišel skozi rešeto in Kubi,Burmi ter na Kitajskem.