Slovenija
37 ogledov

Vajgl: Ko je prišla na vrsto Bratuškova, je že dišalo po krvi

Ivo Vajgl ni zadovoljen s kompromisom. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenski evropski poslanec Ivo Vajgl, član poslanske skupine Alde, ki je podprla Alenko Bratušek, pravi, da je v ozadju njene zavrnitve tudi kupčkanje z glasovi. Glasovanje bi najbrž prestala, če bi pripadala socialistom ali ljudski stranki.

Ali Alenka Bratušek ni prestala glasovanja za komisarko tudi zaradi tega, ker ne pripada kateri izmed večjih političnih skupin v Evropskem parlamentu, na primer socialistom ali ali Evropski ljudski stranki?
To je najbrž res, obe skupini vedno zares trdovratno branita svoje kandidate in sklepata zavezništva na podlagi velikih igralcev.

Ali je bila njena predstavitev bistveno slabša od preostalih, ki ste jih spremljali?
Jaz sem gledal nekatere dobre in nekatere slabe predstavitve. Njena ni bila bistveno slabša od nekaterih drugih, ki so jih označili kot šibke, je pa imela ona težji nahrbtnik na ramenih, ko je prišla v Bruselj. Že kakšen mesec prej se je začela priprava v različnih medijih, posebej tistih, kamor je segala roka iz Slovenijo, ki jo je prikazovala kot šibko kandidatko.

Kakšno vlogo pa imajo pri padcu Bratuškove slovenski evroposlanci?
Slovenska politika in način, kako se v Sloveniji obravnava kandidaturo, ima zagotovo veliko vlogo v celotni stvari. Slovenske poslance so pravzaprav uporabili kot poštni predal, da so prenašali negativne novice in informacije.

Predsednik komisije Jean-Cloud Juncker se je zavedal koga predlaga na zahtevno mesto energetskega resorja, ali je možno, da je bil Bratuškovo že vnaprej pripravljen žrtvovati – govorilo se je namreč, da nekdo ne bo prestal zaslišanja?
Ne, jaz sem prepričan, da ne. Jaz Junckerja poznam kot politika, ki igra pošteno igro, in on je v Bratuškovi videl predsednico vlade z nekim rezultatom. Po nekih kriterijih, po katerih ocenjujejo uspešnost, je veljala za uspešno predsednico. Poleg tega pa je reševala tudi problem kvot žensk in po možnosti takšnih žensk, ki imajo neko javno vidnost. Nisem želel reči ugleda, ker to je druga stvar, in zelo se je delalo na tem, da ona ne bi imela ugleda.

Ali potem tu ne gre za neko preigravanje evropske komisije in evropskega parlamenta?
Vedno se dogajajo preigravanja med parlamentom in komisijo, tu ni nobenega dvoma. Marsikdo v parlamentu si želi nagajati Junckerju, on ni splošno sprejet, nevtralen politik. Proti njemu ima marsikdo marsikaj.

Ali gre pri neizglasovanju za večji neuspeh Slovenije ali Junckerja, ki je izmed treh predlaganih kandidatov izbral prav Bratuškovo?
Definitivno je največ škode, poleg Bratuškove, utrpela Slovenija. Brez dvoma je največji udarec doživela prav Slovenija. Seveda, je to tudi udarec za Junckerja, ampak on je doživel nekaj takšnih udarcev. Glasovanje o španskem kandidatu je bilo tudi precej tesno, močno se nasprotuje tudi madžarskemu kandidatu, tudi kandidat z Malte je imel zelo slabo predstavitev, a ker je bil med prvimi, takrat še ni dišalo po krvi v parlament, zato je šel nekako skozi.

Za španskega kandidata se je omenjalo, da glasovanja ne bo prestal … Ali je bilo tudi tu v ozadju kupčkanje z glasovi?
Gotovo je bilo, ampak bodite prepričani, da je Španija za svojim kandidatom stala. Proti slovenski kandidatki pa se je najbolj angažirala prav Slovenija.

Ali je napaka to, da Juncker Bratuškove po zaslišanju ni umaknil in jih dodelil drugega resorja?
O tem jaz ne bi hotel govoriti, to je njegova stvar in stvar Bratuškove, kakšne odločitve sta sprejemala.

Komentarjev 5
  • Oja 15:53 09.oktober 2014.

    Ti ljudje kdaj pomislijo da niso vredni našega denarja??

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 15:48 09.oktober 2014.

    Tale ata bi se lahko spravil v penzijon.Ta je tudi prek lizanja ritiprišel na to mesto.

  • Kranjica 14:52 09.oktober 2014.

    Po krvi je zadišalo že takoj, ko so se razširile novice pri nas, da bo sama sebe nominirala.