Slovenija
16 ogledov

Vam delodajalec plačuje prispevke?

Žurnal24 main
Davčna uprava RS bo z julijem dolžna vsaki fizični osebi razkriti podatke o prispevkih za socialno varnost, ki jih je zanjo plačal oz. jih je dolžan plačati njen delodajalec.

Gre za štiri vrste prispevkov: za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, zaposlovanje ter starševsko varstvo. S 1. julijem se namreč začne uporabljati določba zakona o davčnem postopku iz začetka leta 2007, ki se nanaša na dolžnost davčnega organa, da vsaki fizični osebi na njeno zahtevo razkrije podatke o prispevkih za socialno varnost, ki jih je zanjo plačal oz. jih je dolžan plačati njen delodajalec ali druga oseba.

Fizična oseba, ki želi preveriti svoje podatke o plačanih prispevkih, ki jih je zanj plačal oziroma jih je dolžan plačati njegov delodajalec ali druga oseba, se mora obrniti na davčni urad oz. izpostavo, in sicer osebno v času uradnih ur ali pisno. Posebnega obrazca v ta namen ni predpisanega, zato morajo osebe napisati zahtevo same. Individualni podatki o plačanih prispevkih bodo dostopni, ko jih bo davčni organ prejel in obdelal.

V lanskem letu je bilo po podatkih davčne uprave plačanih za skupno 4,6 milijona evrov prispevkov za socialno varnost, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa za 1,2 milijona evrov. Po zdajšnji ureditvi izplačevalci dohodkov predlagajo obračun davčnih odtegljajev le v skupnem znesku po posameznih vrstah dajatev. Iz obračunov tako ni bilo razvidno, kakšen znesek davka oz. prispevkov za socialno varnost je bil odtegnjen od posameznega dohodka za posameznega prejemnika dohodka oz. posameznega davčnega zavezanca.Po novem pa bodo plačniki davka dolžni voditi evidence po posameznem davčnem zavezancu o dohodkih ter o odtegnjenih davkih in drugih za pobiranje davkov potrebnih evidenc. Delodajalci bodo morali začeti izkazovati davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja individualno po davčnem zavezancu najpozneje s 1. julijem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.