Slovenija
41 ogledov

"Vandali, huligani, poden ..."

Zelene marmorne plošče so trajno poškodovane, poškodovani so tudi kipci, restavr Žurnal24 main
Nasilni protesti. Kako je bilo v državnem zboru med metanjem granitnih kock, jajc in dimne bombe. Nestrpnost. Bližnje srečanje Janeza Janše (SDS) in Boruta Sajovica (LDS).

Poslanci so bili jezni, uslužbenke na robu solza, varnostniki so se v preddverju umikali za stebre. Temu sva bila včeraj med nasilnimi protesti priča v državnem zboru (DZ). Ob koncu vandalskega obmetavanja sva v preddverju naštela najmanj deset granitnih kock. Ena je končala 20 metrov globoko v zgradbi.

Donelo je od udarcev
Tik pred 15. uro sva demonstrante opazovala iz sobe za medije. Na policiste so metali plastenke, pozneje tudi deske in kole, v zgradbo pa jajca. Čeprav je študent z megafonom opozarjal, naj varovalno ograjo pustijo pri miru, se je ta kmalu pretrgala. V njej je zijala tudi praznina, ki je policisti sploh niso varovali.

4 granitne kocke
so priletele v pisarno predsednika državnega zbora, tik poleg njegove delovne mize.

Po približno 15 ali 20 minutah so naju varnostniki umaknili od oken in tudi iz sobe. V preddverju je donelo od udarcev topih predmetov ob pročelje, steklo in vhodna vrata. Varnostnik je stal za enim od stebrov. Prav nič mu ni bilo do smeha. Nikomur več niso pustili v preddverje.

Nestrpnost med poslanci
V hipu se je razširil glas o prekinitvi seje DZ in obsodbi vandalskih napadov. Predsednik DZ Pavel Gantar je bil v sobi poslanke Cvete Zalokar Oražem. Zanikal je, da bi prekinili sejo, povedal pa, da je bil od leta 1968 na več demonstracijah, a da česa takšnega še ni videl.

Na poti proti preddverju je bilo slišati ogorčenega šefa poslanske skupine LDS Boruta Sajovica: "To je poden." Samo kako minuto pred tem se je na stopnicah srečal s prvakom SDS Janezom Janšo in izmenjala sta očitka o krivdi za nasilne proteste. Sajovic mu je zabrusil: "No, pa ste spravili študente na cesto." Janša pa mu je siknil nazaj: "Tega nismo storili mi, to je delo vlade." Nekaj minut zatem sva srečala še prvaka SLS Radovana Žerjava, ki se je po izjavi vrnil do naju in dejal: "Tudi takrat, ko je ljudi na ulico vabil Janša, sem bil proti." Ogorčen je bil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan: "To je čisti vandalizem!"

Gantar je ostro obsodil ravnanje demonstrantov. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kocke pri Gantarju
V preddverju je po eni uri od topih udarcev še vedno odmevalo, resda nekoliko redkeje. A varnostnik se je še vedno le v hitrem teku pomikal od stebra do stebra.

Huliganska kanonada je skupaj trajala več kot eno uro. Preddverje je bilo prekrito z razbitim steklom. Po prostorih službe za odnose z javnostmi se je vil dim zaradi dimne bombe. Vonj po zažganem se je širil čez vse preddverje. Eden od uslužbencev je pričal: "Granitnih kock je v zgradbi za cel pločnik."

Odrinila sva še v prvo nadstropje. Tam nama je Pavel Gantar dovolil vstopiti v pisarno. Tik poleg delovne mize so ležali štiri granitne kocke in razbito steklo. V oknu pa štiri luknje.

Varnostnik naju je po uri in pol pospremil skozi zadnja vrata razbitega hrama demokracije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.