Slovenija
148 ogledov

Vandalizem na objektih Zavoda za gozdove

Vandalizem ZGS
Več objektov Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) je bilo ta teden tarča vandalizma, pod katerega se je podpisala tako imenovana Iniciativa proti izkoriščanju živali in okolja.

Poškodovane so stavbe centralne enote ZGS v Ljubljani, stavba Območne enote ZGS v Mariboru in Sežani; avtorji omenjajo nestrinjanje z odstrelom zlasti medvedov in volkov ter pomembnost sobivanja z divjimi živalmi.

"V zadnjih tednih je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po vsej državi organiziralo 15 posvetov z naslovom 'Sobivanje ljudi in divjadi'. Posveti so bili zelo dobro obiskani in so mesto za demokratičen način izražanja mnenj ter iskanja kompromisov," ob tem izpostavljajo pri Zavodu za gozdove Slovenije.

Vandalizem | Avtor: ZGS ZGS


Nadaljujejo, da je tudi na ministrstvo pred določitvijo kvote za odstrel vedno mogoče posredovati mnenja.  "Kolikor je našemu zavodu znano, omenjena iniciativa do sedaj ni podajala pripomb ali se udeleževala posvetov. Slednja je za izražanje mnenj uporabila vandalizem na objektih, kar je neprimerno tudi zato, ker so nekateri izmed objektov tudi pod kulturno-varstveno zaščito, sredstva za sanacijo pa se bodo krila iz žepov vseh državljanov, tudi članov iniciative."
 
Zavod za gozdove Slovenije ob teh dogodkih poudarja, da sicer ne odloča o višini odstrela zveri, da pa daje zanj strokovni predlog, o katerem se izjasnijo tudi druge inštitucije in strokovnjaki. "Tako za zveri kot divjad je pri načrtovanju odvzema vedno potreben družben kompromis, ki ne more iti v absolutno škodo ne živali ne ljudi. Edino tak kompromis in sobivanje na omejenem prostoru pa v resnici omogočata dolgoročno preživetje obeh."

Vandalizem | Avtor: ZGS ZGS


Vandale, ki so se spravili nad stavbe zavoda, policija še išče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ana Poličnik 11:15 23.februar 2017.

    Jakec1575, imaš prav. Žal.

  • jakec1575 10:43 23.februar 2017.

    Meni je zanimivo, da ni bila napadena nobena objekt lovskih druzin. kako to? Znano je, da so v članstvu nekaterih lovskih druzin kar vplivni ljudje. Absolutno nisem za vandalizem. Ampak odstrel redkih zivali je lahko samo zaradi bolezni. Mi s ...prikaži več totalnim kaosom v urbanizmu rinemo v gozd. Imamo 50 volkov. In mrd neizkoričenih € v eu blagajni zaradi Tilnov. Drobnico se lahko poplača. 50 izumrlih vokvo se ne more. Odstreliti 10 članov v 50 članov veliki populaciji je kriminal. Velik kriminal. To je verjetno 5 do 10 tropov maksimalno. Kdor to podpise, je kriminalec. Nehajte riniti v gozd s svojimi hiškami. Gozd se spoštuje in ni igrišče ne za otroke, ne za motokros, ne za kolesa. Imate redki privilegij, da domuje takšna zival v vasem gozdu. Imejte zaboga spostovanje do tega.