Slovenija
94 ogledov

Varčevalni ukrepi tudi na SŽ

vlak Saša Despot
Brez varčevanja ne bo šlo niti na Slovenskih železnicah. Nižje plače in regresi bodo doleteli vse tamkajšnje zaposlene. Izogniti se ne bodo mogli niti odpuščanjem. Sindikati ob tem od poslovodstva pričakujejo, da opravi svoj del posla.

Iz dogovora med člani poslovodstev vseh družb v sistemu Slovenskih železnic in predsedniki reprezentativnih sindikatov tako sledi, da bodo vsi zaposleni, razen tisti, ki zaslužijo okoli 700 evrov bruto, prejemali za 4,2 odstotka nižje plače. Tisti z individualnimi pogodbami pa za 16 odstotkov manj.

Slednji se bodo morali odpovedati tudi regresu, in sicer v dobro solidarnostnemu skladu za socialne pomoči. Vsi drugi zaposleni pa bodo po novem prejemali regres v višini minimalne plače.

Do sprememb bo med drugim prišlo tudi pri letnem dopustu, notranji organiziranosti in zmanjševanju števila zaposlenih. Letos in prihodnje leto naj bi tako skupaj prihranili 28 milijonov evrov.

Brez povečevanja prihodkov ne bo šlo

Sekretar Sindikata strojevodij Slovenije in predsednik sveta delavcev Slovenskih železnic Silvo Berdajs je za zurnal24.si dejal, da samo zniževanje plač in drugih pravic zaposlenih ne bo dovolj za uspešno poslovanje družbe v prihodnje, če na drugi strani poslovodstvo ne bo opravilo svojega posla za povečanje prihodkov in zmanjševanje ostalih materialnih stroškov in izdatkov.

"To je spet naš prispevek, ki smo ga naredili že v letih 2009 in 2010, glede na krizo, s katero se soočamo in imamo ogromna pričakovanja od vodstvenega kadra Slovenskih železnic, da se tudi na ostalih področjih poskuša zgodbo speljati do konca," je povedal Berdajs in dodal, da izkušnje iz let 2009 in 2010 kažejo, da samo z zniževanjem plač "to enostavno ni možno".

"Rezerv na strani prihodkov je dovolj"

Na vprašanje, ali je na strani prihodkov še dovolj rezerv, je sogovornik odgovoril pritrdilno. Kot pravi, je revizorska hiša AT Kearney ugotovila, da železnice posamezne tovore vozijo ceneje od cen, ki bi jih lahko dosegli na trgu.

"Budno bomo spremljali izvajanje teh ukrepov, zato smo v sporazumu zapisali možnost, da od dogovora odstopimo, če ukrepi, ki so v pristojnosti poslovodstva, v teh segmentih niso realizirani. Njihovo uresničevanje bomo budno spremljali."

Na terenu premalo, v pisarnah preveč zaposlenih

Glede zmanjševanja števila zaposlenih (v prihodnjih dveh letih bodo odpustili tisoč ljudi) pa je sogovornik dejal, da bo to potekalo "na socialno vzdržen način s predčasnim upokojevanjem, pa tudi s prerazporeditvijo posameznih delavcev na bolj produktivna delovna mesta". Zaradi tega se že soočajo s pomanjkanjem ljudi na terenu oziroma v proizvodnji.

"Ni pa skrivnost, da so v podpornih službah posamezni ljudje, ki so neproduktivno zaposleni. Se bo pa za vsakega dalo najti kakšno delo, če bodo pripravljeni delati," je zaključil sindikalist.

Komentarjev 2
  • zdrej 12:47 29.maj 2012.

    eden redkih ukrepov v pravi smeri na SŽ. Naj spomnim, da so kljub izgubam imeli bogate regrese poleg razmeroma dobrih plač. Zdaj bodo za regres vsaj "privarčevali".

  • 1111 12:41 29.maj 2012.

    ...v Sloveniji gre vse v ku***, edino vlada in DZ cveti, dvigajo si plače, potujejo neomejeno, kopujejo si to in ono ...ja piz** a smo res tako butasti Slovenci, HALLLLOOOOOOO????