Slovenija
3 ogledov

Varčevanje brez odrekanj

Varčne sijalke dobivajo bolj učinkovitega in varčnega naslednika. Žurnal24 main
V gospodinjstvu lahko brez večjih investicij zmanjšate porabo za več kot 20 odstotkov, kar pomeni, da se bo toliko zmanjšal tudi račun za elektriko.

Tako namreč kažejo rezultati kampanje Energija si, bodi učinkovit, katere pobudnik je Holding Slovenske elektrarne. Če pa ste prepričani, da želite del prihrankov investirati v posodobitev bele tehnike in drugih naprav, lahko račun zmanjšate tudi za polovico.

Meso nazaj na jedilnik

Finančna kriza je marsikoga prisilila k varčevanju. Zakaj? Ker se mnogi sprašujejo, ali bodo jutri sploh še imeli službo. Namesto tega da z jedilnika umaknete meso, je primerneje, da doma začnete preudarneje ravnati z električnimi napravami. Zagotovo bo v denarnici ostal kakšen evro več.

 

Kaj smo upoštevali

Izračuni zajemajo porabo hladilnika, zamrzovalnika, steklokeramične plošče, pečice, pralnega, sušilnega in pomivalnega stroja energijskih razredov B in C (več let starih) in redno uporabo televizije, radia, DVD-predvajalnika, računalnika in razsvetljave.

Sto evrov prihranka
Povprečno slovensko gospodinjstvo, ki vode ne ogreva z električno energijo, na leto porabi 4.400 kilovatnih ur električne energije. Če pretvorimo v evre, znaša to okoli 500 evrov. Na leto bi torej lahko skoraj vsako gospodinjstvo znižalo račun za vsaj sto evrov, manj pa bi tudi občutili podražitve.

Kje lahko varčujem
Zamenjajte tri navadne žarnice z varčnimi v lučeh, ki jih imate največ prižgane. Druge ugašajte, smiselno je namestiti tudi senzorje gibanja. S tem lahko povprečno gospodinjstvo zmanjša porabo elektrike za pet odstotkov. Prav toliko privarčujete, če perilo sušite zunaj. Pralni in pomivalni stroj uporabljajte v času nizke tarife (triodstotni prihranek), perite pri nižji temperaturi (0,5-odstotni prihranek), naprave pa izklapljajte iz omrežja (6,3-odstotni prihranek).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.