Slovenija
24 ogledov

Varčevanje da, a kako

France Križanič Boštjan Tacol
Ministrstva. “Prostora za varčevanje praktično ni.” Koalicija hoče 800 milijonov.

Pogodbe. Ministrstva celoletne pogodbe pogosto sklenejo že decembra ali januarja. Če v njih niso predvideli možnosti, da od njih v primeru varčevanja odstopijo, bodo načrti nove koalicije, ki želi na račun racionalizacije dela ministrstev privarčevati skoraj milijardo evrov, močno oteženi.

Brez rezervnih fondov

Vsak novoizvoljeni minister bo moral najprej v svojem resorju preveriti, ali obstajajo rezerve,” pravi poslanec Nove Slovenije Matej Tonin. Na šolskem ministrstvu pojasnjujejo, da je proračun “preobremenjen že na začetku leta na podlagi pogodb iz prejšnjih let”. Na ministrstvu za zdravje dodajajo, da so sredstva “vedno načrtovana v višini, potrebni za realizacijo predvidenih aktivnosti, rezervnih fondov ni”.

Ministrstvo za kulturo pa zagotavlja, da spoštujejo sklep vlade glede omejitve pri izvrševanju proračuna do sprejetja rebalansa, saj lahko sklenejo pogodbe le za nujne obveznosti, za vse druge pa morajo pridobiti soglasje ministrstva za finance. A tudi takšnih pogodb ni malo. Na kmetijskem ministrstvu je denimo od začetka leta v postopku priprave, pridobivanja soglasja ali podpisovanja 26 pogodb, od tega jih je 11 že podpisanih.

Razdiranje lahko strošek

Če bo hotela vlada razdreti večletne pogodbe, ki so praviloma tudi finančno najzajetnejše, ji to ponekod brez dodatnih stroškov ne bo uspelo. Na ministrstvu za javno upravo opozarjajo, da števila “podpisanih pogodb ni mogoče zmanjšati samostojno, saj je v njih običajno napisan odpovedni rok”. Na okoljskem ministrstvu dodajajo, da se stranki lahko dogovorita za sporazumno prekinitev pogodbe, a je ta brez stroškov mogoča le, če so bili razlogi, ki prekinitev omogočajo, zapisani že prej.

Varčevanje pri vozovnicah

Na finančnem ministrstvu razlagajo, da je mogoče obseg letnih naročil zmanjšati predvsem pri naročanju pisarniškega materiala in letalskih vozovnic, vzdrževanju računalniških programov in podobnem. A tudi to le, če v pogodbi ni bil določen fiksni obseg naročila. Nekatera ministrstva, denimo obrambno, pa zagotavljajo, da v svojih pogodbah predvidijo možnost zmanjšanja naročil, če pride do rebalansa proračuna.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:55 28.januar 2012.

    Pr požrtijah šparite, ne pa pri servetih !