Slovenija
13 ogledov

"Varčevanje in rast ne gresta z roko v roki"

Evro Reuters
Bonitetna agencija Standard & Poor's je Španiji znižala oceno dolgoročnega kreditnega tveganja za dve stopnji z A na BBB+. Po prepričanju finančnika Vasuja Menona je to dokaz, da samo varčevanje ne bo rešilo krize v evroobmočju.

Evropski voditelji bi se tako morali po mnenju finančnika iz singapurske banke OCBC zdaj osredotočiti na spodbujanje gospodarske rasti. "Očitno je, da varčevanje in rast ne gresta z roko v roki," je za CNBC Asia dejal Menon.

Standard & Poor's je Španiji znižal tudi kratkoročno oceno, in sicer z A-1 na A-2, dolgoročne obete pa je ponovno označil za negativne, kar pomeni, da se lahko ocena spet zniža. Španska centralna banka je 23. aprila sporočila, da se je gospodarstvo v prvem četrtletju skrčilo za 0,4 odstotka, kar je za Španijo že drugo obdobje recesije po letu 2009.

Menon ob tem meni, da varčevalni ukrepi že negativno vplivajo na evropske ekonomije. "Lahko vidimo, da ti vplivajo na gospodarstva evropskih držav, ne samo v območju evra, ampak tudi v Veliki Britaniji – tudi tam so sprejeli varčevalne ukrepe in čakali, kaj se bo zgodilo. In zdaj so tudi v recesiji," je povedal finančnik.

Analitiki so prepričani, da ni hitre rešitve za rešitev težav prezadolženih evropskih držav. Evropska centralna banka bo tako še naprej morala s finančnimi injekcijami pomagati bankam.

Komentarjev 2
  • Pepi 12:09 27.april 2012.

    To je jasno vsakemu osnovnošolcu,da če hočeš šparat morš neki met,ker če nimaš nič nimaš kaj šparat,ker so pa naši politiki pojedli vso pamet sveta(saj mislijo tako),ne vem kje so to preskočili in ko jim bo to jasno,bo tud druga pesem.

  • axl 11:02 27.april 2012.

    Jap, to morajo dojeti samo še vladni "kao"ekonomisti.