Slovenija
21 ogledov

Varčevanje na plečih gledalcev

rtv Nik Rovan
RTV Slovenija. Honorarcem obljubljali zaposlitev, zdaj nimajo niti pogodbe.

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je s 1. aprilom poteklo od 80 do 90 pogodb honorarnim sodelavcem, je povedal Zoran Medved, predsednik konfederacije novinarskih sindikatov RTVS. S televizijo in radiem ne smejo sodelovati niti samostojni novinarji niti samostojni podjetniki, le delo študentov, ki delajo prek študentskih napotnic, lahko poteka nemoteno. Dodal je, da so pogodbe potekle tudi nekaterim od 15 sodelavcev, za katere je že bil sklenjen dogovor, da jih bo zavod zaposlil. “To pravico lahko iztožijo,” pravi Medved.

47 se jih že lahko upokoji

Ob tem 47 zaposlenih na RTVS že izpolnjuje pogoje za upokojitev, še 30 jih bo pogoje izpolnilo letos. Medved se strinja, da “v sedanji situaciji ni nobenega razloga za to, da ne bi šli v pokoj”. Medtem je namreč v javnem zavodu kar 400 honorarnih sodelavcev, ki imajo več kot deset tisoč evrov bruto prihodka na leto oziroma 833 evrov bruto na mesec in so tako stalni honorarni sodelavci. Ker pogodbe niso bile podaljšane, je namreč že ogroženih več kot 30 različnih oddaj – med drugim so namenjene gluhim in naglušnim, Romom in zamejskim Slovencem, otrokom in mladim ter vernikom.

Javni zavod pogodb ni smel podaljšati zaradi sklepa vlade, da proračunski porabniki ne smejo sklepati pogodb do rebalansa proračuna. Proti ukrepu sta že protestirala tudi Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.