Slovenija
25 ogledov

Varčevanje? Ne, 11 prostih delovnih mest!

poslovnež Shutterstock
11 prostih delovnih mest za vodilne kadre v vladnih službah in organih v sestavi.

Vlada Janeza Janše, ki opravlja le še tekoče posle, je objavila 11 prostih delovnih mest za vodilne kadre v vladnih službah in organih v sestavi ministrstev. Od tega jih je največ na finančnem ministrstvu in vsaj pri teh gre za strokovne funkcije, ki niso bile vezane na zaupanje bivšega ministra za finance Janeza Šušteršiča.

"Popolnoma nesprejemljivo je, da vlada, ki odhaja, imenuje na položaje nove uradnike," je za časnik Dnevnik povedal Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete. Po njegovih beseda ni nobene potrebe, da bi imenovali na položaj nove uradnike, saj funkcije za šest mesecev lahko opravljajo vršilci dolžnosti, v vsakem primeru pa jih mora na položaj predlagati minister, ki je potrjen v državnem zboru.

Pirnat je rok za prijavo, ki se izteče to soboto, označil za nenavadno kratek. Vlada je namreč za prijavo na razpise določila najkrajši zakonsko dopusten rok. Kot piše časnik, so razpisi po mnenju pravnikov nezakoniti, saj ne sodijo med tekoče posle, ki jih sedaj opravlja vlada, piše Dnevnik.

Če bodo Janševi vladi imenovanja uspela še pravočasno in če na primer novi finančni minister z direktorji ne bo zadovoljen, bodo nastali relativno visoki stroški. Odpuščenim bo namreč pripadala odpravnina v višini ene povprečne mesečne bruto plače, ki jo je prejemal do prenehanja mandata, in sicer za vsako polno leto do izteka dobe imenovanja na položaj, navaja časnik.

Kaj vse so objavili?

Prvega februarja, le dan po formalnem izstopu DL iz koalicije, je vlada pod vodstvom Janše razrešila pet generalnih direktorjev direktoratov na finančnem ministrstvu in tja na predlog Janše imenovala vršilce dolžnosti. Po pisanju časnika je razpisa uradniški svet objavil tudi za novega direktorja Dursa in direktorja Uprave RS za javna plačila.

Poleg omenjenih so bila na spletni strani ministrstva za pravosodje in javno upravo (MPJU) konec februarja oz. v začetku marca objavljena tudi prosta delovna mesta za direktorja službe vlade za zakonodajo, direktorja statističnega urada, glavnega inšpektorja na inšpektoratu za javno upravo na MPJU, generalnega direktorja geodetske uprave in za direktorja uprave za pomorstvo.

Natečajne komisije, ki primerne kandidate predlagajo ministru, bo za vsakega od naštetih primerov imenoval uradniški svet v okviru MPJU. V njem med drugimi sedi generalni sekretar vlade Božo Predalič, še piše Dnevnik.

Tudi vi delate v javni upravi in ste se na lastne oči prepričali o političnem kadrovanju? Pišite nam preko spodnjega obrazca!.

Komentarjev 1
  • feferon 14:02 07.marec 2013.

    No, za njihove ni krize! Koliko se jih še skriva na sovi, morsu in podobnih hobotnicah..