Slovenija
9 ogledov

Varčevanje prinaša izgubo

Javna razsvetljava še vedno upravlja mestno javno razsvetljavo, čeprav je bil ob Žurnal24 main
Na pet od šestih razpisov javnega podjetja LPT se je prijavil in bil izbran tudi nekdanji koncesionar, Javna razsvetljava (JR).
Skupaj je bilo sicer na šestih razpisih javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) za nakup materiala in vzdrževanje cestne signalizacije in semaforjev izbranih 22 ponudnikov, ki so pravočasno oddali popolne ponudbe.

 

Razpisi

Intervencijsko gradbeno vzdrževanje. Šest popolnih ponudb, pet izbranih.
Nakup materiala za vzdrževanje semaforske opreme. Šest popolnih ponudb, pet izbranih.
Obnova talnih označb in barvanje drogov. V treh sklopih je bilo izbranih sedem ponudnikov.
Nakup električnih kablov. Tri popolne ponudbe, tri izbrane.
Nakup prometnih znakov in prometne signalizacije. Pet popolnih ponudb, pet izbranih.
Nakup materiala za barvanje talnih označb. Dve popolni ponudbi, dve izbrani.

V iskanju poslov
JR je v dveh svojih ponudbah predlagala najvišjo ceno, sicer pa so bile njihove ponudbe v zlati sredini. Direktor JR Marko Bizjak potem, ko smo mu povedali, zakaj bi želeli njegov komentar, ni bil več dosegljiv.

"Očitno iščejo delo," pa je komentiral župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković, ki je z JR prekinil koncesijo ter upravljanje semaforjev in cestne signalizacije prenesel na LPT. JR je zato nameravala mesto tožiti, vendar so si v času razpisov premislili in tožbo umaknili. "Nič se nismo dogovarjali, ampak po mojem je normalno, da če nekdo hoče z nekom delati, ga ne more tožiti," pravi Janković.

Ponavljajoče se izbiranje
Skupna vrednost razpisov za obdobje štirih let je okoli 3,5 milijona evrov. Največ sredstev je namenjenih nakupu blaga in materiala za vzdrževanje semaforske opreme, 450 tisoč evrov na leto. Kot je povedala Darja Pungerčar z LPT, z vsemi 22 ponudniki že sklepajo pogodbe za prihodnja štiri leta.

"Gre za okvirne sporazume za posamezni sklop, kar pomeni, da bodo vsi izbrani ponudniki ob konkretnem naročilu znova pozvani, naj oddajo ponudbo. Cene v konkretnem naročilu ne smejo presegati cen, ki so določene v okvirnem sporazumu," je pojasnila Pungerčarjeva. Nakup bo potekal postopoma, glede na načrt vzdrževalnih del. Torej tudi če je JR zdaj oddala višjo ponudbo od drugih ponudnikov, jo lahko vsakič, ko bo LPT iskal dobavitelje in izvajalce del, znižajo. Teoretično bi tako lahko nekdanji koncesionar v prihodnjih štirih letih zaslužil več kot tri milijone evrov samo iz teh razpisov.

Varčevanje za izgubo
Župan pa vseskozi zagotavlja, da so koncesijo JR odvzeli tudi zato, da bodo storitve za mesto cenejše. Napoveduje tudi izredno revizijo koncesijskih poslov v JR. Pravi, da se ne bo izkazalo, da je bil prenos koncesije nesmotrn, in je prepričan, da bo LPT opravljalo delo kakovostneje za nižjo vrednost. MOL bo sicer, kot zagotavljajo, LPT za nove naloge plačala enako kot prej JR. Letos glede na še nesprejet rebalans proračuna 2,9 milijona evrov. Isti kot pri koncesionarju bodo tudi delavci, saj so zaposleni v enoti svetlobe in svetlobne signalizacije v LPT prestopili prav iz JR.
Novega upravitelja semaforjev bo dejavnost letos stala kar 4,2 milijona evrov, leto pa bo LPT zaradi novih zadolžitev končalo z izgubo. Še ta mesec nameravajo objaviti tudi razpis za nakup voznega parka za nove naloge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.