Slovenija
107 ogledov

Varčevanje v imenu družine

družina iStockphoto
Neuravnoteženo. Upokojencem bodo dodatki nad cenzusom ostali, družinam jih bodo odvzeli v celoti. Spremembe. Družinska pobuda na pogajanjih v imenu družin.

“Imeli smo že nekaj sestankov in ponekod zbližali stališča. Iz pogovorov lahko sklepamo, da takšne rešitve, kot so zdaj, ne bodo sprejete,” je prepričan Tomaž Merše iz Družinske pobude. Njihov izračun je pokazal velike razlike med prispevki posameznikov, upokojencev in družin k varčevalnim ukrepom. Kakšne so spremembe, dokler ne bodo dokončne, Merše ni želel razkriti.

Na udaru so družine

"Ukrepi zdaj niso uravnoteženi, družina z otroki bi nosila večje breme kot druge skupine s primerljivim dohodkom," pravi Merše, ki se ob sindikatih pogaja z vlado v imenu družin. "Starši nimajo svojega sindikata, zato se mi zdi prav, da društva, kot smo mi, predstavijo svoje stališče," se je strinjala Nada Kirn Špolar iz združenja staršev in otrok Sezam, kjer prav tako nasprotujejo ukrepom, ki bi prizadeli predvsem družine.

"Najbolj prizadete bodo mlade družine, ki imajo več otrok, zlasti če so ti po starosti blizu," pravi Merše. Da so mnoge družine določene transferje že izgubile, opozarjata tako Merše kot Kirn Špolarjeva. Merše pojasnjuje, da je že zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev vplival na manjše prihodke ali večje izdatke marsikatere družine, saj pri določanju plačila vrtca kot določanju upravičenosti do otroškega dodatka in štipendij po novem zajame celotno premoženje družin.

Mami isto, če ostane doma

"Ukrepi se seštevajo, ista družina lahko izgubi otroški dodatek, subvencijo za šolsko prehrano, če je več otrok, tudi dodatek za veliko družino. Tega je na letni ravni precej," ob novih ukrepih ugotavlja Merše. Vendar bodo ti prizadeli le tiste z otroki. Nezanemarljiv bi bil tudi vpliv ukinitve brezplačnega vrtca za drugega in nadaljnje otroke. "To je bil spodbujevalen ukrep," je prepričana Kirn Špolarjeva. Merše dodaja, da imajo izračun, ko se mami s tremi otroki ne bi več splačalo delati. Če ostane doma, bo padla pod cenzus in bo dobila približno toliko denarja, kot če bi šli vsi trije otroci v vrtec, ki bi ga bilo treba plačati.

Upokojenci so na boljšem

"V povprečju upokojenci ne bodo tako prizadeti kot mlade družine," še pravi Merše. Tako se recimo znižuje plačilo porodniškega dopusta – prve tri mesece bi bilo še vedno stoodstotno, nato pa najprej 90- in nato 80-odstotno – pokojnine pa bodo ostale enake, če kot porodniška izhajajo iz vplačanih prispevkov. Tudi različni dodatki nad cenzusom se pri pokojninah po Meršetovih besedah zgolj znižujejo, družine pa jih bodo izgubile v celoti.

Superpogajalec Erjavec

Predsednik demokratične stranke upokojencev Karl Erjavec je na tiskovni konferenci že poudaril, da bi upokojenci, če njih ne bi bilo v vladi, “deliti usodo javnega sektorja”. Dosegli so namreč, da se v letih 2013 in 2014 pokojnine ne bodo niti zamrznile.

Sociologinja Srna Mandič sicer meni, da ni smiselno, da ima vsaka skupina svojo politično stranko, po njenem mnenju pa bi morala dati “glas” družinam raziskovalana sfera oziroma raziskave.

Komentarjev 1
  • KritiK 08:54 20.april 2012.

    http://kritik-blog.blogspot.com/2012/04/svet-zelja.html