Slovenija
28 ogledov

Varčevanje z energijo – zmagovalna rešitev!

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Danes bodo člani društva Focus predsedniku vlade predali poziv za varčno in učinkovito rabo energije.
V društvu Focus želijo, da postane varčna in učinkovita raba energije najvišja prioriteta v nastajajočem Nacionalnem energetskem programu skozi ambiciozne cilje, zagotovljeno podporno regulativno okolje, zadostno finančno podporo in
kadrovske rešitve.

Medtem ko se v Sloveniji energetska razprava začne in konča z razpravo o objektih za zagotavljanje oskrbe z energijo, želijo predstavniki Focusa, društva za sonaraven razvoj, opozoriti na priložnost, ki jo ima Slovenija pri varčevanju in učinkoviti rabi energije.

Varčevanje prostovoljna politika

Danes je varčevanje z energijo le prostovoljna politika, ki jo evropske države, po besedah društva Focus, večinoma zanemarjajo in zaradi tega se poziv za zavezujoč evropski cilj vse bolj razlega po Evropi.
"Obvezen evropski cilj za varčevanje z energijo bi znižali izpuste toplogrednih plinov, zagotovil nova, lokalna in zelena delovna mesta, zmanjšal našo odvisnost od uvožene energije ter jedrskih in fosilnih goriv, zagotovil finančne prihranke, povečal konkurenčnost podjetij, spodbudil razvoj novih tehnologij in zagotavil razpršen in uravnotežen razvoj Slovenije," je povedala Lidija Živčič, strokovni vodja društva Focus.

Če želimo zagotoviti prihodnost svojim otrokom in vnukom, se moramo vesti okolju prijazno in se truditi, da zmanjšamo naše negativne vplive na naravo.
Nadja Bezenšek

Zato so se odločili, da predsedniku vlade Borutu Pahorju danes predajo poziv "Varčevanje z energijo – zmagovalna rešitev!", s katerim želijo doseči, da se bo predsednik vlade politično angažiral in zagotovil, da evropski cilj za 20 odstotkov zmanjšanje rabe energije postane pravno zavezujoč, in sicer na ravni primarne rabe energije, ter da se potencial energetskih prihrankov v Sloveniji celovito oceni z objektivnimi študijami.

Poziv kot opozorilo

"S predajo poziva želimo v društvu Focus predsednika vlade opozoriti na pomen varčne in učinkovite rabe energije, želimo pa mu tudi podrobneje predstaviti pozitivne učinke energetske učinkovitosti, kot so znižanje izpustov toplogrednih plinov, zagotovljanje novih, lokalnih in zelenih delovnih mest, zmanjšanje naše odvisnosti od uvožene energije ter jedrskih in fosilnih goriv," je za zurnal24.si povedala Lidija Živčič iz društva Focus.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.