Slovenija
21 ogledov

Varčna gradnja na psu

Žurnal24 main
Subvencij za okoljsko varčne stavbe v prihodnje predvidoma ne bo.
"Zdajšnji razpis se bo počasi končal, za naprej pa nimamo sredstev," je potrdila Sonja Kelšin iz Eko sklada. Tako ne vedo, kdaj bodo občani spet lahko dobili subvencije, če sploh. Ali vlada ukrep ukinja, smo preverili pri ministru za okolje Karlu Erjavcu, a o tem ni bil povsem prepričan, čeprav je prvi nadzornik sklada. Dejal je celo, da bodo sredstva, če so jih ukinili, "dali drugo leto nazaj".

Manj optimističen je bil odgovor Janeza Kopača z direktorata za energijo, ki prav tako sedi v nadzornem svetu: "Eko sklad načeloma ne daje nepovratnih sredstev, ampak le ugodne kredite, saj mora skrbeti za ohranjanje svojega premoženja. Omenjene subvencije so bile razpisane, ker je sklad lani dobil enkratno dotacijo iz dobička Elesa, letos pa dodatne štiri milijone evrov iz proračuna."

Za subvencije 11 milijonov
Sklad je od junija lani občanom za subvencije namenil skupno 11,5 milijona evrov. Denar je bilo mogoče dobiti za celovito obnovo stanovanjskih stavb, solarne ogrevalne sisteme in gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Letos pa so razpis razširili še za kotle na lesno biomaso, toplotno izolacijo fasad in zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva.

Zanimanje za denar je po besedah Kelšinove veliko. Do konca septembra so prejeli slabih osem tisoč prošenj, največ za naložbe v solarne ogrevalne sisteme.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.