Slovenija
16 ogledov

Varčuje in v tujini izobražuje

Prvi mož ZZZS Samo Fakin bo na seji odbora za zdravje omilil črn scenarij, ki ga Žurnal24 main
ZZZS. V letu varčevanja 25-odstotna rast izdatkov za izobraževanja.

Ljubljana. Zdravstvena blagajna, ki jo vodi Samo Fakin, naj bi za izobraževanja svojih uslužbencev letos porabila 350 tisoč evrov, kar je 25 odstotkov več kot lani. Od tega bi šlo 87 tisočakov za izobraževanja, predvsem informatikov, v tujini. Poleg tega bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) 39 uslužbencem sofinanciral študij ob delu. Za interna izobraževanja pa naj bi šlo po eni različici okoli 110 tisoč evrov in po drugi 94 tisoč. Takšno razdelitev sredstev za izobraževanja smo našli v poslovnem načrtu ZZZS za letos.

Zdaj bodo krčili za polovico

“To je šele načrt in še ni sprejet,” številke komentira Damjan Kos z ZZZS. Pravi, da se o “dokončnem osnutku, ki bo še bistveno spremenjen in bo upošteval usmeritve vlade pri izobraževanjih”, še pogovarjajo. To, kar objavljamo, pa so “vhodni podatki, kaj posamezne enote predlagajo”, trdijo na ZZZS. Hkrati nam odgovarjajo, da določene postavke že krčijo. Tako se bo ob delu izobraževalo le še 34 zaposlenih, izobraževanja v tujini pa bodo zmanjšali za 49 odstotkov. Izdatki za delo strokovnjih služb se kljub temu vsako leto znižajo za približno en miliojn evrov, pravi Kos.

Komentarjev 1
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 16:28 01.april 2012.

    Pri izobraževanju pa res ne smejo varčevati.Tudi Žurnal bi lahko novinarjem plačal kakšen tečaj pravopisa: "strokovnjih služb", "en miliojn evrov".