Slovenija
45 ogledov

Varčujejo, a ne pri zunanjih

"To so pač komericialni pogoji," je dejal Blaž pesjak o posojilu, ki mu ga je od Žurnal24 main
Merkur. Koliko odštejejo za zunanje svetovalce, ostaja skrivnost. Plače delavcem tudi letos nižje.

V Merkurju so lanski ukrep znižanja plač do deset odstotkov, ki je bil v veljavi od maja, z marcem podaljšali še za eno leto, do konca februarja 2014, smo izvedeli neuradno. To pa ni edini ukrep – nekaterim delavcem plače še vedno nižajo tudi s premeščanjem zaposlenih iz administracije na delovna mesta v trgovskih centrih, kjer naj bi bila potreba večja.

"Ljudje se ustrašijo"

"Zaposlitve so morale biti ustrezne, v istem tarifnem razredu, plačni razred pa je stvar dogovora, tako da je mogoče, da je bila ponudba slabša od obstoječe," je povedala Mateja Tavčar, predsednica sindikata Merkur Group. "Nekaterim sem dejala, da je bolje, da ne podpišejo, a na koncu je odločitev njihova, saj lahko ostanejo tudi brez vsega. A ljudje se ustrašijo in podpišejo," je še dejala Tavčarjeva.

Stroške dela bodo poskušali znižati tudi z možnostjo uvedbe 36-urnega delovnika (štiri dni po devet ur na dan), kar omogoča zakonodaja. Delavec lahko tako dela največ dva meseca v letu, plače se zaradi tega ne nižajo, delodajalec pa prihrani na malici in prevozu na delo.

Iz dokumenta, ki smo ga prejeli v uredništvo, je razvidno tudi to, da je sindikat na upravo že pred časom naslovil vprašanja, koliko odšteje za zunanje svetovalce na področju prava in koliko za nemško svetovalno družbo Roland Berger.

Odgovorov o zneskih niso dali, so pa dejali, da je svetovalna družba “ena od možnosti za obstoj, ki pa ni poceni”. Zneski naj bi neuradno znašali več deset tisoč evrov na mesec.

Špekulacije o prezaposlitvi

Naši viri špekulirajo tudi o tem, da naj bi poskušala družba s pomočjo nove zakonodaje delavce prezaposliti v drugo podjetje, kar je pri delavcih, ki novo “ponudbo” zavrnejo, lahko razlog za izredno odpoved. Ladislav Rožič iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije je dejal, da močno dvomi o tem, da bi si privoščili kaj takega, saj je podjetje v prisilni poravnavi in pod nadzorom prisilnega upravitelja.

Informacije smo želeli preveriti tudi pri upravi, a so nam na vseh 11 novinarskih vprašanj odgovorili enako: odnosov z zaposlenimi in poslovnimi partnerji ne moremo komentirati.

Komentarjev 1
  • Pepe1 09:59 21.april 2013.

    V Merkurju bo treba dobrega gospodarja ki ima znanje ne da je danes lahko vsak LIML direktor potem si pa omisli Nemške svetovalce ki sam nezna izračunati drugega kot svojo plačo ko bo SINDIKAT v Sloveniji tako močan kot v ...prikaži več Nemčiji in bo skrbel za delavca in ne samo za sebe se bo začel cediti med sindikalisti bojo pa kopali jarke.