Slovenija
43 ogledov

Varčujejo pri študentih

Cestninska postaja Anže Petkovšek
Dars je znižal urne postavke za študente bolj, kot se je povečala koncesijska dajatev. Študenti menijo, da bi lahko privarčevali drugje.

"Razumemo, da je kriza in da je treba varčevati. Toda ali je res vedno treba varčevati na tistih, ki zaslužijo najmanj, medtem ko se drugje v družbi veselo zapravlja," se sprašujejo študenti, ki prek študentskega servisa delajo na Darsu. Na nas so se obrnili prek elektronske pošte. Trdijo, da so jim urne postavke znižali za 13 odstotkov, čeprav se je koncesijska dajatev zvišala samo za deset odstotkov.

Na Darsu so potrdili, da so urne postavke znižali za 12 odstotkov, čeprav se je koncesijska dajatev zvišala za 11,3 odstotka. Razlog so omejena finančna sredstva, ki so bila za ta namen načrtovana do konca tega leta. Sklep o znižanju urne postavke za študentsko delo je sicer sprejela še uprava pod vodstvom Mateje Duhovnik, uporablja pa se od 1. julija.

Na Darsu sicer trenutno dela 185 študentov, ogromna večina (več kot 170) pobira cestnino od tovornjakov in drugih nevinjetnih vozil.

Nekaj korakov stran služi pogodbenik

Študenti, ki so želeli ostati anonimni, se sprašujejo, zakaj Dars pogodbenim prodajalcem plačuje visoke provizije za prodajo vinjet tudi tam, kjer ima lastna prodajna mesta. Menijo, da bi lahko tu privarčevali bistveno več kot pri študentski urni postavki. Na Darsu pojasnjujejo, da imajo lastna prodajna mesta tudi na mejnih prehodih Fernetiči, Šentilj, Gruškovje in Obrežje. V prvi polovici leta so tam prodali 184.338 vinjet, kar je petino več kot lani. "So tudi primeri, ko so v bližini pogodbena prodajna mesta, na primer Šentilj, ali pa so razmeroma blizu na primer bencinski servisi, kjer ravno tako poteka pogodbena prodaja vinjet," priznavajo na Darsu. Dodajajo, da želijo "omogočiti zlasti tranzitnim oziroma turističnim potnikom čim bolj enostaven in hiter nakup vinjet neposredno pred vstopom na cestninsko cesto (s tem se izognejo morebitni globi zaradi neuporabe vinjet), tudi prek lastnih prodajnih mest. To je še posebej pomembno v turistični sezoni, ko je količina tranzitnega prometa tako velika, da bi, če bi vinjete na mejnih prehodih prodajali zgolj pogodbeni prodajalci, to pomenilo resno oviro v pretočnosti prometa na samih mejnih prehodih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.