Slovenija
16 ogledov

"Varčujemo in pripravljamo reforme"

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Predsednica vlade med ukrepi za dvig gospodarske rasti napoveduje tudi pomoč pri razdolževanju gospodarstva.

"Avgusta je državni proračun izkazoval presežek," je začela predsednica vlade Alenka Bratušek naštevati izvedene ukrepe stabilnosti v odgovorih na poslanska vprašanja ob začetku prve plenarne seje Državnega zbora po počitnicah.

Zatrdila je, da je vladi uspelo zmanjšati izgubo za 60 odstotkov, da so DDV dvignili kot eni zadnjih v Evropi in da se je brezposelnost zmanjšala za 7.653 ljudi. Dodala je, da je davek na nepremičnine, ki se še usklajuje, "zadnja točka iz programa stabilnosti za letošnje leto". Franc Bogovič iz SLS je namreč ocenil, da je bilo več dvigov davkov kot konsolidacije javnih financ kljub drugačnim napovedim. Bratuškova je še pojasnila, da je edini razlog, zaradi katerega se še ni začel prenos slabih terjatev na slabo banko in s tem sanacija bančnega sistema, čakanje na stresne teste bank, prenosu pa bodo po njenih napovedih sledili tudi ukrepi za razdolževanje podjetij. "Zakon oziroma dva zakona sta praktično pripravljena, usklajujemo jih še z Mednarodnim evropskim skladom in Evropsko centralno banko," je dodala. Napovedala je tudi zdravstveno reformo z dvema zakonoma, ki se že pripravljata, in revizijo sistema javnega naročanja.

Pri vprašanju o vzdržnosti pokojninske blagajne v tem in prihodnjem letu je zatrdila, da je ta zagotovljena brez posegov v pokojnine: "Z dodatnimi 140 milijoni evrov, ki jih je bilo treba zagotoviti v državnem proračunu, smo zagotovili finančno vzdržnost in pokojninske blagajne za letošnje leto." Dodala je, da če teh sredstev ne bi našli v proračunu, bi se morale pokojnine v zadnji polovici letošnjega leta znižati za 6,6 odstotka.

Komentarjev 1
  • zztop 21:21 23.september 2013.

    V avgustu presežek!!! Normalno, saj so bili Zokijevi ter ostali banditi na dopustu, ni so utegmil krast!