Slovenija
32 ogledov

Varčujte z baterijami mobilnikov

razno 26.10.12. sneg, znak, zima,zasnzeno cestisce, foto: shutterstock Shutterstock
Ponoči je na Gorenjskem zapadlo še nekaj centimetrov snega, ki je upočasnil promet. Ponoči je padlo več dreves. Na Jezerskem so evakuirali dve družini.
Čez noč so morali organizirati umik dveh družin iz hiš na Zgornjem Jezerskem, ki jih ogroža padajoče drevje. Nastanitev so jim zagotovili v gostinskem objektu na Zgornjem Jezerskem.

1000 odjemalcev v temi

Na Gorenjskem je oskrba z električno energijo še vedno prekinjena pri približno 1000 odjemalcih. V krajih, do katerih se je zaradi padanja drevja le težko prebiti, se oskrbujejo z agregati. Z največjimi težavami pa se zaradi neprevoznih oziroma nevarnih cest še vedno srečujejo prebivalci doline Kokre in Sovodnja v Poljanski dolini.

Brez elektrike bodo čez noč območja Krope in Lancovega, širše območje Besnice, področje Krvavca s Šenturško goro in Ambrožem ter Sopotnica pri Škofji Loki.

Kot je povedal predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec, jim je sicer trenutno še naprej največja neznanka področje od Kokre do Jezerskega, kjer so poti do nekaterih zaselkov neprehodne. Občina je za tamkajšnje prebivalce organizirala začasno izselitev, tako da na mrzlem in odrezani od sveta vendarle niso. Delavci elektro podjetja pa se bodo sanacije tamkajšnjega omrežja lotili, ko bodo poti prehodne.

Monterja ujeta na Jezerskem

Relativno dobro so v danih razmerah z elektriko oskrbovani na Jezerskem, kamor je Elektro Gorenjska že v nedeljo, ko so se težave šele začele, že dostavil agregat. Monterja, ki sta agregat priklapljala, sta zaradi podrtega drevja na cesti ostala ujeta na Jezerskem, sedaj pa kljub možnemu prevozu v dolino z vojaškim oklepnikom ostajata v kraju, kjer skrbita za oskrbo agregata.

Elektro Gorenjska sicer trenutno razpolaga s sedmimi agregati, od tega jih je nekaj izposojenih iz sosednjih držav. Nekaj agregatov pa so v podjetju že v soboto, preden so predvideli težave na Gorenjskem, posodili na Primorsko, kjer so zaenkrat tudi ostali.

Kot ocenjuje Luskovec, z agregati, ki jih imajo na voljo, precej zadovoljivo pokrivajo Gorenjsko področje. Trenutno so z agregati oskrbljeni Pokljuka, Bohinjska Bela, Jelendol, del Jezerskega in del Poljanske doline.

"Nekaj popravimo, pa se nato spet zruši"

Hkrati delavci Elektra Gorenjska z vsemi razpoložljivimi ekipami kar naprej odpravljajo napake na elektrodistribucijskem omrežju. "Veliko sreče imamo v bistvu, da se ni nikomur še nič zgodilo, kajti delati v takih razmerah je res smrtno nevarno," je izpostavil.

"Nekaj popravimo, pa se nato spet zruši," je opozoril na stalno padanje drevja in pojasnil nihanja v številu odjemalcev brez elektrike. Vse napake na daljnovodih pa so posledice poškodb, ki so jih povzročila padla drevesa. "Sami daljnovodi so zdržali pritisk žleda in južnega snega ter so očitno dovolj močno grajeni in v dobri kondiciji, a teže dreves, ki padajo nanje, ne zdržijo," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.