Slovenija
31 ogledov

Varen kraj za otroke

DZ bo kot prvi parlament na svetu postal Unicefova varna točka, s čimer se pridr Žurnal24 main
Slovenski parlament je kot prvi parlament na svetu postal varna točka za otroke in mladostnike. Vanj se lahko zatečejo v stiski, osebje pa jih bo zaščitilo in jim pomagalo.

Slovenski parlament je dobil ta častni naziv, ki mu ga je podelil Unicef, ob 20. obletnici konvencije o otrokovih pravicah.

Gre za pomemben simbolni pomen, meni predsednik parlamenta Pavel Gantar, saj je parlament zakonodajna veja oblasti "kar pomeni, da ob sprejemanju zakonodaje skrbno pazi na to, da so spoštovane tudi določbe konvencije o otrokovih pravicah in drugi akti, ki te pravice zagotavljajo".

"Pomembno je, da se parlament jasno in zavestno odloči, da bo otrokove pravice spoštoval, utrjeval in to tudi pokazal navzven javnosti," še dodaja Gantar.

Več kot 200 varnih točk
Parlament je postal tako ena izmed več kot 200 Unicefovih varnih točk pri nas. Te se nahajajo v različnih ustanovah, kjer je zagotovljeno osebje, ki poskrbi za otroka oziroma mladostnika, ki se je zatekel k njim.

Po besedah predsednika Unicefa Slovenija Mirana Boštica varne točke sicer niso najbolj obiskane, "kar pomeni, da je teh težav malo, ali so znotraj družine, ali pa otroci še niso dovolj seznanjeni s tem".

Svet po meri otrok
V sklopu obeležitve 20. obletnice konvencije o otrokovih pravicah bodo v preddverju velike dvorane državnega zbora od 16. do 20. novembra 2009 tudi razstavljene fotografije, ki opozarjajo na posamezne otrokove pravice in razvojne cilje tisočletja, Unicef Slovenija pa je ob tej priložnosti pripravil že tretji ponatis konvencije.

Leta 1989 je postala konvencija o otrokovih pravicah prva pravno zavezujoča mednarodna konvencija za uresničevanje pravic v korist vseh otrok. Konvencija predstavlja enega največjih zgodovinskih mejnikov v prizadevanjih, da bi ustvarili svet po meri otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.